Volledig scherm
Kunstenaar Peter de Koning en de omstreden houten piemel.

'Houten penis in tuin beledigend voor agent'

De houten penis die beeldend kunstenaar Peter de Koning uit Steenbergen in mei in zijn voortuin plaatste, was een belediging voor de wijkagent. Dat vindt de rechter in Breda. Hij veroordeelde de kunstenaar daarom dinsdag tot een voorwaardelijke boete van 1.000 euro.

De rechter concludeert dat De Koning zijn gram wilde halen op de wijkagent, door op een bordje bij de enorme penis naar de politieman te verwijzen. De beeldend kunstenaar vond dat de wijkagent te ver was gegaan bij het fouilleren van zijn dochter. De politie heeft hem daarin inmiddels ook gelijk gegeven.

Advocaat Huib van der Hout vond dat het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk zou moeten worden verklaard, omdat het de zaak ook met een boete had kunnen afdoen.

Ook deed de raadsman een beroep op de vrijheid van meningsuiting. 'De Koning wilde het optreden van de wijkagent aan de kaak stellen.' Zijn cliënt zou niet de enige in Steenbergen zijn die klachten heeft over de inmiddels overgeplaatste politieman. Bovendien vindt Van der Hout dat de politie tegen een stootje moet kunnen.

Krenkend
Officier van justitie Wil Gijbels beschouwt de houten penis als krenkend in plaats van kunstzinnig. Hij eiste een boete van 800 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De aanklager zei dat het OM tot vervolging heeft besloten omdat De Koning te ver is gegaan in het conflict dat hij met de wijkagent had. Ook beschuldigde hij hem ervan commercieel gewin te halen over de rug van de politie.

De kunstenaar ontkent dat hij meer objecten verhuurt sinds de publiciteit voor zijn zaak. Ook hield hij vol dat het beeld niet als belediging was bedoeld.

De houten penis, die in beslag was genomen, mag van de rechter terug naar de kunstenaar. De Koning is vrijgesproken van belediging van de politie in het algemeen.