Volledig scherm
Hugo Borst signeert zijn boeken in de Luthersekerk © AD

Hugo Borst: Genadeloos en ontroerend

Hugo Borst veegt de vloer aan met bestuurders in de zorg. Ze verdienen een nekschot, zei de AD-kroniekschrijver gisteravond genadeloos onder het preekgestoelte in het eeuwenoude lutherse kerkje aan de Langestraat.

Quote

Om de verpleeg­kun­di­gen moet het draaien, maar die zie ik naar de knoppen gaan.

Hugo Borst

Wekelijks wijdt de columnist in deze krant liefdevolle woorden aan de dagelijkse zorg voor zijn moeder die aan dementie lijdt. Hij sprak er gisteravond met veel gevoel over bij de presentatie van zijn  boek Ma, waarin zijn kronieken zijn gebundeld.

Ware helden
Maar hij gaf op een vraag uit de kerkbanken ook lucht aan zijn boosheid over de falende ouderenzorg. Om eraan toe te voegen: ,,Dat nekschot chargeer ik. Maar ik ben wel heel boos. Bestuurders tonen geen empathie met verpleeghuisbewoners. Ze zijn vooral voor zichzelf bezig. De ware helden zijn de meiden van de zorg. Die moeten  het doen met één vaste kracht op een groep van acht, negen dementerende ouderen. Dat is totaal onvoldoende. Om de verpleegkundigen moet het draaien, maar die zie ik naar de knoppen gaan. Als bestuurder zou ik bij zulke misstanden niet meer in de spiegel kunnen kijken.''

Quote

Zij heeft een toestand bereikt die niet meer waardig is. Dit heeft ze zelf nooit gewild.

Hugo Borst

De uithaal stond in contrast met de ontroerende woorden van de AD-columnist en tv-persoonlijkheid voor zijn dementerende moeder, die hij bijna 'van de kansel predikte'.

Presentatie
Tijdens de presentatie van boekhandel Veenendaal, waar de schrijver voor een flinke schare fans zijn boek signeerde, zei Borst in een interview door nieuwschef Bart Lauret van AD Amersfoortse Courant in alle eerlijkheid: ,,Ik had liever gehad dat mijn moeder er niet meer was. Dan was ik geen mantelzorger. Zij heeft een toestand bereikt die niet meer waardig is. Dit heeft ze zelf nooit gewild. Al zijn er wel momenten dat ze opfleurt, bij dagelijks bezoek van familieleden of zoals pas bij haar verjaardag. Het is een sluipende neergang die ik zelf niet wil meemaken.''

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.