Huis ten Bosch opgeknapt, uitkering koning omhoog
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt voor 35 miljoen euro opgeknapt door het Rijksvastgoedbedrijf. Vooral de zwaar verouderde technische installaties moeten worden gemoderniseerd, net als de beveiliging. Ook moeten asbest en houtrot te lijf worden gegaan. Daarnaast wordt de uitkering voor Koning Willem-Alexander verhoogd.
Beatrix woonde er toen ze koningin was en het is de bedoeling dat Willem-Alexander er over enige tijd intrekt met zijn gezin, nu hij de scepter van zijn moeder heeft overgenomen.
Het is niet alleen een woonpaleis: er zijn ook wel officiële ontvangsten. De verbouwing zal overigens niet voor 2017 klaar zijn. Het lijkt erop dat de vorst het tot dan moet stellen met zijn woonhuis te Wassenaar.
Het paleis, uit de 17de eeuw, is een Rijksmonument. Sinds de vorige troonswisseling is er niet veel meer aan gebeurd, alleen de beroemde en fraai gedecoreerde Oranjezaal werd zo'n 15 jaar geleden gerestaureerd.
Niet duurder dan soortgelijke panden
De regering laat weten dat de opknapbeurt niet duurder is dan die van soortgelijke panden, namelijk 4000 tot 5000 euro per vierkante meter.
Ook Paleis Noordeinde, het 'werkpaleis' in de Haagse binnenstad, is en wordt onder handen genomen, net als het daarbij behorende vroegere woonhuis van Willem-Alexander in zijn vrijgezellentijd: Noordeinde 66. In totaal is hier 11,7 miljoen mee gemoeid.
Koning krijgt 6000 euro meer
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar een uitkering van 823.000 euro. Dat is 6000 euro meer dan dit jaar. Dat blijkt uit de begroting van 'De Koning', die is opgenomen in de miljoenennota.
Ook de uitkering van koningin Máxima stijgt licht, met 2000 euro naar 326.000 euro. Prinses Beatrix ontvangt volgend jaar een salaris van 465.000 euro. Dat is een toename van 3000 euro. Het is geen structurele verhoging. De hogere uitkering houdt onder meer verband met de stijging van de lonen en prijzen in Nederland.
26.000 meer onkostenvergoeding
De drie leden van het Koninklijk Huis krijgen naast hun uitkering ook een onkostenvergoeding, waarvan ze bijvoorbeeld hun meest directe medewerkers moeten betalen. Willem-Alexander krijgt hiervoor 4.495.000 euro, een stijging van 26.000 euro.
Het koningshuis staat in totaal voor 40.085.000 euro in de boeken. Dat is 98.000 euro meer dan dit jaar. Voor 'functionele uitgaven' is ruim 26,8 miljoen euro bestemd. Daaronder vallen bijvoorbeeld personeelskosten, het gebruik van het regeringsvliegtuig, het rijtuigenpark, belkosten, faunabeheer en verwarming en verlichting van de paleizen.
Voor zaken als de Rijksvoorlichtingsdienst en het Kabinet van de Koning (dat onder meer het contact tussen het staatshoofd en de regering onderhoudt) is 5,6 miljoen euro begroot.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lees de gehele troonrede
Koning Willem-Alexander heeft in de Ridderzaal de troonrede voorgelezen. Hierin presenteerde hij de plannen van de regering voor het komende jaar. Hieronder volgt de tekst van de troonrede 2014: -
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Hoedjesparade: van kunstzinnige creatie tot absurdistisch statement
Prinsjesdag is bij traditie een parade van al dan niet geslaagde hoedjes en alles wat tegenwoordig doorgaat als hoofddeksel. Vandaag passeerden weer hoogte- en dieptepunten de revue op het Binnenhof. AD-redacteur Tom Tates zet de plussen en minnen op een rijtje.
-
Update
Koning: dag omgeven door rouwrand verdriet
De feestelijke traditie van Prinsjesdag is dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. Koning Willem-Alexander zei dat vanmiddag in de Troonrede, die hij uitsprak in de Ridderzaal. -
Video
Wilders: Troonrede was flutverhaal
Geert Wilders, fractieleider PVV, heeft gereageerd op de troonrede, die vanmiddag is voorgelezen door koning Willem-Alexander. Wilders meent dat het kabinet geen directe oplossingen laat zien. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?