Paul Loven (links) en Ronald van Raak (rechts) openden in 2016 het Huis van de Klokkenluiders.
Volledig scherm
Paul Loven (links) en Ronald van Raak (rechts) openden in 2016 het Huis van de Klokkenluiders. © ANP

Huis voor Klokkenlui­ders kostte negen miljoen en loste nul zaken op

Een crisis in het Huis voor Klokkenluiders is verder opgelaaid nu medewerkers van de afdeling Advies zeggen op te stappen. Het instituut kostte in drie jaar tijd negen miljoen euro en loste nog nul klokkenluiderszaken op.

Volgens vier medewerkers van Advies is er sprake van een ‘onomkeerbare en onwerkbare situatie’.

Het moest een veilig thuis worden voor melders van misstanden, maar het Huis voor Klokkenluiders functioneert niet. Het al jarenlang door interne problemen geplaagde instituut ontving honderden meldingen, maar rondde geen enkel onderzoek naar klokkenluiderszaken af. Vijftien klokkenluiders hebben daar een klacht over ingediend.

Volgens de opstappende medewerkers zijn de problemen te wijten aan ander personeel, dat ongemotiveerd en onkundig is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) liet het Huis in 2016 volstromen met ambtenaren, die volgens de adviesmedewerkers weinig ophebben met de problemen van klokkenluiders. Ze spreken van ‘een mismatch van personen en functies’.

Quote

Een mismatch van personen en functies

Een onderzoekscommissie onder leiding van Maarten Ruys adviseerde eind 2017 al de bezem door het personeel te halen. Die kritiek is volgens de afdeling Advies terzijde geschoven. Volgens de medewerkers is de verdeeldheid sindsdien toegenomen en zijn standpunten verhard.

Op de hoogte

De Adviesmedewerkers hebben afgelopen maandag het bestuur van het Huis voor Klokkenluiders op de hoogte gesteld van hun vertrek. Het bestuur ‘vond het niet op zijn weg liggen’ om op hun verzoek de Tweede Kamer in te lichten.

Saillant is dat de secretaris-generaal van BZK al sinds 5 maart op de hoogte is van de jongste binnenbrand in het Huis. Gisterochtend was er een besloten commissievergadering van de Tweede Kamer over de situatie. Volgens het bestuur van het Huis voor Klokkenluiders maakt de brandbrief van de afdeling Advies duidelijk dat er ‘meerdere bloedgroepen’ zijn. ,,Er leven binnen het Huis dus ook andere opvattingen.’’

Het nieuws van de vertrekkende medewerkers volgt op onthullingen afgelopen week van NRC en Follow The Money dat vorig jaar de bestuursvoorzitter en de directeur zijn opgestapt vanwege hun betrokkenheid met klokkenluiderszaken uit het verleden, die slecht uitpakten voor de melders.