Volledig scherm
In 2016 openden Paul Loven als eerste voorzitter en initiatiefnemer Ronald van Raak (SP) het Huis van de Klokkenluiders, dat melders van misstanden moet helpen. © ANP

Huis voor Klokkenluiders schorst... klokkenluider

Het Huis voor Klokkenluiders heeft zijn senior-adviseur geschorst. Deze had zelf als klokkenluider misstanden in het instituut aangekaart. 

De adviseur is een van de twee personen die in september vorig jaar misstanden binnen het Huis voor Klokkenluiders meldden aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Die meldingen gingen over het disfunctioneren van het instituut dat klokkenluiders moet adviseren en onderzoek doet naar klokkenluiderszaken. De aantijgingen moeten nog worden onderzocht. 

Het Huis voor Klokkenluiders wil niet bekend maken waarom het de adviseur heeft geschorst. ,,Over personele zaken doen we geen mededelingen”, zegt voorlichter Frank Wassenaar van het instituut. Wel benadrukt het Huis voor Klokkenluiders dat het zich aan de wet houdt. Als gevolg van het doen van een klokkenluidersmelding mogen medewerkers niet worden benadeeld. 

‘Zoveelste fiasco’

De senior-adviseur had zo’n 25 klokkenluiderszaken onder zich waarin hij advies gaf. Klokkenluiders die hij adviseerde, zijn boos over zijn schorsing. Een van hen noemt hem ‘een zeer toegewijd en integer adviseur, die zich volledig bewust is van de situatie van klokkenluiders’.  Hij noemt de schorsing ‘het zoveelste fiasco’.  

Het Huis voor Klokkenluiders is op initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak opgericht om melders van misstanden te helpen. Sinds de start in 2016 gaat het instituut gebukt onder interne strijd en opstappende bestuurders. Ook werd een AIVD-medewerker binnen het instituut ontmaskerd. Na drie jaar en zo’n 9 miljoen euro aan kosten is slechts een handjevol klokkenluiderszaken onderzocht. 

De Tweede Kamer heeft afgelopen maand overlegd hoe de crisis in het Huis voor Klokkenluiders kan worden bezworen. Ombudsman Reinier van Zutphen is gevraagd hierin een adviesrol te spelen. 

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.