Huisartsen trekken officiële dodental in twijfel: ‘Werkelijk aantal sterfgevallen is hoger’
Huisartsen willen dat er een betrouwbare registratie komt van het aantal mensen dat in Nederland aan corona overlijdt. Nu worden mensen die nooit officieel zijn getest op Covid-19, niet meegeteld in de statistieken. ,,Het werkelijk aantal sterfgevallen is vermoedelijk hoger’’, betogen huisartsen.
Nu is het beleid om alleen de overledenen mee te tellen van wie met een positieve test op Covid-19 is vastgesteld dat zij corona hadden. Maar vanwege schaarse testcapaciteit is besloten om niet meer iedereen te testen. Zo schrijven de richtlijnen sinds 10 maart voor dat familieleden van iemand bij wie een besmetting is vastgesteld niet meer getest hoeven te worden. Het officiële dodental staat in Nederland nu op 434. ,,Maar het werkelijk aantal sterfgevallen is vermoedelijk hoger’’, betogen huisartsen.
,,Gebrek aan tests zorgt vermoedelijk voor een onderschatting’’, verklaart huisarts Jako Burgers, die ook woordvoerder is van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Een woordvoerder van het RIVM bevestigt dat het sterftecijfer alleen gebaseerd is op bevestigde gevallen van Covid-19. Vermoedens van corona worden hierin niet meegenomen, want dan zouden de cijfers een vertekend beeld gaan geven. Iemand kan immers ook overleden zijn aan ‘gewone’ griep.
Vooral Brabantse huisartsen lopen er in hun dagelijkse praktijk tegen aan dat patiënten die thuis zijn overleden niet getest zijn. Huisarts Ellen Oonincx uit een van de grootste corona-brandhaarden, het Brabantse Uden, betoogt tegenover Zembla: ,,Eergisteren hadden we in deze praktijk drie patiënten die thuis zijn overleden. Ze hadden alle drie de symptomen van corona, maar slechts één van de drie is er daadwerkelijk op getest. Alleen die ene telt dus mee in de statistiek over de corona-sterftecijfers, de andere twee niet. Zo blijven de cijfers wel laag natuurlijk.”
Verschillende huisartsen bevestigen aan het tv-programma dat ze bij de GGD alleen de overlijdensgevallen moeten melden van wie bewezen is, dat ze Covid-19 hebben gehad. Huisarts Eduard Graat, ook uit Uden: ,,Lang niet iedereen is getest, omdat er een terughoudend testbeleid is. Dus van alle patiënten die overlijden, staat niet altijd vast of ze Covid-19 hebben gehad. Maar we hebben wel heel sterke vermoedens als huisarts, dat deze mensen daaraan zijn overleden.”
Burgers, die ook bijzonder hoogleraar Huisartsgeneeskunde is aan de Universiteit van Maastricht, vindt dat clinici moeten onderzoeken hoe groot die onderschatting is. ,,Betrouwbare registratie is van belang voor meer kennis over het beloop en de ernst van de epidemie’’, betoogt Burgers. ,,Als dat betekent dat er meer getest moet worden, sta ik daar achter.’’
Volgens de Gorinchemse huisarts Burgers, is er wel uitzicht op uitbreiding van het aantal tests in Nederland. ,,Wellicht dat het testbeleid dan wordt aangepast en we dan wel kunnen vaststellen of het corona is geweest of niet. Het zou erg fijn zijn als we daar een nauwkeuriger registratie van hebben, dan nu.’’ Huisarts Oonincx erkent dat ‘er natuurlijk pas een waterdicht bewijs is als iemand getest is en de uitslag positief is’. ,,Maar ja, wij zijn dokters. Op grond van een klinisch beeld kan ik het nu ook wel zeggen. Als iemand een dubbelzijdige longontsteking heeft, benauwd is, en een lage zuurstofverzadiging heeft, wat moet het anders zijn dan?”
‘Kwalijke zaak’
Zij krijgt bijval van huisarts Angela van Uden uit Sint-Oedenrode: ,,Als deze mensen thuis overlijden, worden ze niet meegerekend als ze niet getest zijn. Dat vind ik een kwalijke zaak. Juist ook omdat het RIVM gisteren zei, dat de situatie lijkt te stabiliseren. Dat baseren ze op onder meer de sterftecijfers en de ziekenhuisopnames. Maar wij huisartsen zien en behandelen dus mensen die niet in deze cijfers voorkomen. Ik ben bang dat mensen de strenge maatregelen dan weer aan hun laars gaan lappen, en denken: het valt allemaal wel mee. Maar het valt niet mee.”
Tips?
Bent u huisarts, verpleegkundige of specialist en wilt u deze krant tippen, mail dan naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).
In onderstaand dashboard meer informatie over het verloop en de besmettingen per gemeente (klik in onze app halverwege de scrollbar om te scrollen):
Bekijk hier de corona-gebeurtenissen van vandaag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
MET VIDEO
Rutte: Geen 500 euro extra voor middenklasse, technisch te lastig
Het kabinet gaat dit jaar toch geen extra geld meer uittrekken om de koopkracht van miljoenen Nederlanders te stutten. Het idee was de middenklasse een kontje te geven door iedereen die zorgtoeslag ontvangt, zeker 4,5 miljoen Nederlanders, eenmalig 500 euro te schenken. -
Teruglezen | Wereldwijd 133.000 mensen genezen, drank- en drugsfeestje in hotelkamer stilgelegd
Wereldwijd zijn meer dan 600.000 besmettingen vastgesteld met het nieuwe coronavirus. Ruim 28.000 patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. De Verenigde Staten (104.000), Italië (86.000) en China (82.000) voeren de lijst aan. Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op bijna 133.000. Volg alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Hier lees je het vorige blog nog eens terug. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
5 vragen
Wat is stikstof, waarom zijn de boeren boos en wat moet er nu eigenlijk veranderen?
De afgelopen week werd er flink geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vooral boeren zijn boos, zij menen dat de plannen hun bedrijven om zeep helpen. Maar wat houdt de stikstofcrisis nu precies in? Wat is er aan de hand, waarom is men boos en wat moet er gebeuren? -
Waddeneilanden balen van ‘nieuwe toeristen’: ‘Veeleisend en luidruchtig’
De Waddeneilanden zien sinds het uitbreken van de coronapandemie ‘een ander soort’ toeristen. Deze ‘nieuwe’ toeristen gedragen zich nog niet als liefhebber van de Wadden, staat in een onderzoek naar toerisme en recreatie dat de Waddenacademie heeft laten doen namens het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden.
-
PREMIUM
Is de ommekeer nabij? Een nadere blik op de lichtpuntjes van Van Dissel
Na een stuwmeer aan slecht nieuws ziet virusbestrijder Jaap van Dissel vandaag voor het eerst belangrijke lichtpuntjes: de besmettingsfactor en de nieuwe ziekenhuisopnames vlakken wat af. Waar is zijn optimisme op gebaseerd? -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.