Volledig scherm
Een patiënt laat bij de huisarts laat bloeddruk meten. foto ANP © ANP

Huisartsen vrezen fouten door overbelasting

Het gros van de huisartsen zegt wel eens een verkeerde inschatting te hebben gemaakt als gevolg van de hoge werkdruk: het gaat om 78 procent van hen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.600 huisartsen.

Dat betekent niet dat er massaal medische missers worden gemaakt, benadrukt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), die het onderzoek liet uitvoeren door Newcom. ,,Huisartsen verwijzen soms onterecht door naar een medisch specialist of schrijven meer medicijnen voor dan nodig was. We weten uit eerder onderzoek dat dit minder vaak voorkomt wanneer ze meer tijd hebben tijdens het consult'', licht de LHV toe. 

Bijna alle ondervraagde huisartsen zeggen te haastig een consult te moeten afronden: 96 procent. Het gros heeft te weinig tijd voor het afhandelen van herhalingsrecepten, houdt medische dossiers niet goed bij en loopt geen visite terwijl dit wel moest. Twee derde van de huisartsen zegt de noodzakelijke werkzaamheden niet af te krijgen in de reguliere werktijd.  

,,De conclusies van dit onderzoek vragen om maatregelen'', zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek. Een kwart van de huisartsen ervaart zelfs zo veel werkdruk, dat ze een burn-out hebben gehad of er een op de loer ligt. Kalsbeek: ,,Dat is niet goed voor een dokter die altijd alert en aandachtig moet zijn.''

Huisartsen hebben er de laatste jaren veel taken bij gekregen. Ouderen wonen langer thuis, waardoor ze vaker naar de huisarts gaan. Ook moest de dokter meer taken overnemen van ziekenhuizen om de zorgkosten terug te dringen. Zo worden nu meer kleine chirurgische ingrepen als het verwijderen van aambeien of nageloperaties uitgevoerd door de huisarts.

Huisartsen in achterstandswijken hebben het het zwaarst. Veel van hun patiënten kampen niet alleen met werk- en inkomensproblemen, maar ook met een slechte gezondheid.

De huisartsen pleiten voor kleinere praktijken. Nu telt Nederland ruim 9.000 huisartsen die gemiddeld 2.095 patiënten hebben. Dat gemiddelde moet terug naar 1.800, bepleitte de LHV al eerder in Den Haag. Werkweken van ruim vijftig uur zijn de standaard geworden en dat levert spanning op in de praktijk, maar ook in het privéleven.

Kleinere praktijken zijn niet altijd de oplossing omdat sommige regio’s kampen met een tekort aan huisartsen. Kalsbeek: ,,Standaardoplossingen zijn er niet, maar waar het om gaat is dat de huisarts méér tijd krijgt voor zijn of haar patiënt. We gaan met alle zorgverzekeraars praten hoe we dat geregeld krijgen.''