Volledig scherm
Archieffoto. © arie kievit

Huisartsentekort Leeuwarden dwingt zorgverzekeraar tot noodmaatregelen

Leeuwarden kampt met een nijpend tekort aan huisartsen. Daardoor groeien de wachtlijsten en moet De Friesland Zorgverzekeraar noodmaatregelen nemen voor Leeuwarders zonder huisarts die medische behandeling nodig hebben. Hetzelfde dreigt te gebeuren in de rest van de provincie, meldt de Leeuwarder Courant. 

Het acute huisartsentekort in Leeuwarden is volgens de krant ontstaan door een samenloop van omstandigheden waaronder het overlijden van drie huisartsen. Dat versnelde de problematiek in de Friese hoofdstad. De Leeuwarder huisartsen spraken in september al van een crisis. Toen stonden enkele tientallen Leeuwarders op een wachtlijst voor een huisarts. Inmiddels zijn dat er zo’n 350. 

Omdat er geen zicht is op een spoedige oplossing neemt De Friesland Zorgverzekeraar noodmaatregelen om mensen zonder huisarts toch te kunnen helpen als zij medische behandeling nodig hebben. Met Leeuwarder huisartsen is afgesproken dat ze moeten doorverwijzen naar de verzekeraar, die dan met urgentie zal bemiddelen. ,,We gaan per patiënt maatwerk leveren. Een andere oplossing hebben we eerst niet”, zegt manager eerstelijnszorg Floriaan van Bemmelen. 

'Geen interesse'

Van Bemmelen spreekt van ,,een onwenselijke situatie, die zorgen baart.” De Friesland-directeur Bert van der Hoek kondigde eind april een oplossing aan 'voor de zomer' maar dat gaat niet lukken, zegt de eerstelijns zorgmanager. 

,,In het najaar hebben we driehonderd huisartsen benaderd om naar Leeuwarden te komen maar dat heeft slechts één of twee waarnemers voor een paar middagen opgeleverd. Zestig huisartsen die twijfelden, zijn onlangs nogmaals benaderd maar Leeuwarden trekt hen niet aan.”

Voorbode

Het huisartsentekort in de Friese hoofdstad is volgens de Leeuwarder Courant een voorbode voor wat de rest van de provincie te wachten staat. Ook in Heerenveen komen nieuwe inwoners op een wachtlijst. Onder hen burgemeester Tjeerd van der Zwan. Hij zoekt al drie maanden een huisarts en heeft daarbij ook bemiddeling van de zorgverzekeraar nodig. ,,Ik heb net een naam gekregen van een huisarts in Heerenveen die nog patiënten aanneemt. Die ga ik binnenkort benaderen”, verklaarde de burgervader vanmorgen tegenover de krant.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.