Volledig scherm
© archieffoto ANP

Huiseigenaren Delft krijgen nieuwe dreun

Huiseigenaren in Delft draaien op voor de extra miljoenen die nodig zijn om de stad uit het financiële dal te trekken. Met geschuif in de boekhouding en een volgende ronde bezuinigingen krijgt het college de eindjes net weer aan elkaar geknoopt.

Quote

De woonlasten gaan, net als vorig jaar, met 6,5 procent omhoog

Begroting Delft
Volledig scherm
Wethouder Aletta Hekker (D66). © archieffoto AD

De nieuwe lading aan bezuinigingen komt voor een fors deel voor rekening van de Delftse inwoners. De woonlasten (onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afval) gaan net als vorig jaar sterk omhoog, met ruim 6,5 procent.

De plannen die financieel wethouder Aletta Hekker (D66) gisteren in het stadhuis onthulde, betekenen vooral voor eigenaren van woningen slecht nieuws. Alleen al door de forse verhoging van de ozb wil het college ieder jaar 1,4 miljoen euro extra in het laatje krijgen.

Ook hondeneigenaren kunnen in de toekomst een rekening van de gemeente op de mat verwachten. Het college is van plan vanaf 2017 opnieuw hondenbelasting in te voeren. Deze was in 2000 juist afgeschaft.

Naast het verhogen van de belastingen snijdt de gemeente voor 3 miljoen aan uitgaven weg uit het budget. Culturele voorzieningen en sport worden volgend jaar echter ontzien door het college.

Zorg
Wel gaat er komende jaren minder geld naar het onderhouden van gemeentelijke gebouwen en verkleinen de budgetten van de zorg en de bijstand. Dat betekent niet dat mensen die zorg nodig hebben of in de bijstand raken minder geld gaan krijgen, benadrukt Hekker. ,,Iedereen die recht op zorg of bijstand heeft, zal dat krijgen. We zoeken de bezuinigingen puur in onze eigen organisatie."

Ook de boekhouding van de gemeente is afgelopen jaar nog eens stevig uitgeplozen, mede na pittige adviezen van de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door reservepotjes nogmaals om te keren en met bedragen te schuiven, verwacht de gemeente in 2017 weer zwarte cijfers te schrijven.

Hekker laat er geen misverstanden over bestaan dat de financiële problemen voor de gemeente niet voorbij zijn. ,,Het is een cruciale eerste stap, maar we zijn er nog lang niet. Het herstel is broos, en onze financiële positie is nog altijd zwak."

Onder curatele
Omdat de financiële situatie de komende jaren beter wordt, vindt het college het niet meer nodig om een artikel-12-status aan te vragen. Daarmee zou de gemeente onder curatele van het rijk staan. Het verzoek was al in de maak, maar blijft in elk geval dit jaar in de la.

Het is het enige beetje goede nieuws voor Delftse woningeigenaren, schetst Hekker. ,,Als we een aanvraag voor artikel-12 indienen, zou de ozb nog tientallen procenten hoger worden. Dat is een voorwaarde van Den Haag. Daar hebben we niet voor gekozen.''

Meer over dit onderwerp vandaag in AD Haagsche Courant, editie Delft.