Arnold Heertje.
Volledig scherm
Arnold Heertje. © Wikimedia Commons

'Huiskamereconoom’ Arnold Heertje op 86-jarige leeftijd overleden

Generaties middelbare scholieren groeiden met hem op. Onder studenten en wetenschappers was hij geliefd en gevreesd vanwege zijn vlijmscherpe tong. De Bredase Arnold Heertje, emeritus hoogleraar en lesboekenschrijver, is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden.

Dat bevestigde een van zijn zonen vanmorgen tegenover het FD. Heertje was een jonge ster onder Nederlandse economen. Op zijn dertigste, in 1964, werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Enkele jaren daarvoor was hij gepromoveerd op de prijsvorming in oligopolistische markten. Hij maakte daarbij als een van de eersten in Nederland gebruik van de speltheorie.

Arnold Heertje was meer dan vier decennia als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Tot zijn bekendste boeken behoren De kern van de economie en het internationaal veelgeprezen Economics and Technical Change. Hij bezat het vermogen complexe economische materie helder en eenvoudig te verwoorden, juist voor de man in de straat. Om die reden werd hij de huiskamereconoom genoemd. Hij was ook een vaak geziene gast in tv-programma’s.

Mede door die publieke optredens werd Heertje ook bekend als geëngageerd wetenschapper. Hij had oog voor de grenzen van de economische groei en waarschuwde voor de gevolgen voor de natuur. Als bekend PvdA-lid uitte hij geregeld kritiek op zijn ‘eigen’ partij. Zo verklaarde hij dat Wim Kok als premier grote kansen had verspeeld om Nederland vooruit te helpen op het vlak van onderwijs, natuur en milieu.

De econoom schreef columns voor Het Parool en NRC Handelsblad. Een deel van die columns is verzameld in zijn boek De vierkante waarheid.

Ondergedoken

Heertje werd in 1934 geboren in Breda als telg uit een joods gezin. In de Tweede Wereldoorlog zat hij ondergedoken bij verschillende gereformeerde en communistische families. Die oorlogsperiode liet nog jaren diepe sporen na in Heertjes denken en doen, zo zei hij in 1998 tegen de Volkskrant.

“Jaren heb ik geleefd met de gedachte dat iemand je wil pootje haken. Dat heeft met de onderduik te maken. Ik heb heb me tot voor kort altijd bedreigd en beklemd gevoeld”, bekende hij in een interview met de krant.

Bekijk hieronder onze meest bekeken video's.