Volledig scherm
© AD

Huisvader riskeert 24 jaar cel na persoonsverwisseling

Maxamed Cali uit Den Haag lijkt verzeild in een roman van Franz Kafka. De Somaliër met de Nederlandse nationaliteit staat internationaal te boek als crimineel en Italië vraagt om zijn uitlevering. Maar er is sprake van een opmerkelijke persoonsverwisseling.

Quote

Ik wil dolgraag met vrouw en kinderen op familiebe­zoek in Engeland

Maxamed Cali

Maxamed Cali, geboren op 1 januari 1988 in Somalië, hangt een celstraf van 24 jaar boven het hoofd. Italië beschuldigt hem van grootschalige mensensmokkel vanuit Afrika en het vervalsen van paspoorten en visa. Geen wonder dat tegen hem een Europees aanhoudingsbevel is uitgevaardigd. Europese landen die Maxamed Cali binnen hun grenzen aantreffen, zijn verplicht hem binnen 90 dagen uit te leveren.

Equivalent
Maar dan moet het wel om de juiste Maxamed Cali gaan. Want de kans dat een Somaliër Maxamed Cali heet, is groot. Het is het Somalische equivalent van Jan Jansen. De kans dat een Somalische vluchteling op 1 januari zijn verjaardag viert, is enorm. Vrijwel geen enkele gevluchte Somaliër beschikt over een geboorteakte, zodat hij in zijn opvangland een fictieve geboortedatum krijgt. Meestal is dat 1 januari of 1 juli. Dat gebeurt ook met de Maxamed Cali die in 2006 naar Nederland komt. 'Ik ben geboren op 2 februari, zo hebben mijn ouders verteld. Maar ik kan geen documenten overleggen. Dus heeft de IND daar automatisch 1 januari van gemaakt.'

Een probleem is dat niet, want verjaardagen spelen in de Somalische cultuur geen rol. Maar het wordt wél een probleem als Maxamed afgelopen zomer voor het eerst naar het buitenland op vakantie gaat. Nota bene naar Italië, waar zijn naam alle alarmbellen doet rinkelen. Aan de Italiaans-Zwitserse grens plukt de douane hem uit de bus. Pas na uitvoerige controle van identiteitsgegevens en vingerafdrukken mag Maxamed weer de bus in.

Uitlevering
Maxamed is nog maar 2 dagen terug uit Italië of de Nederlandse politie staat voor de deur. Italië blijkt om uitlevering te vragen. Maxamed is op dat moment niet thuis, maar als hij van zijn vrouw hoort dat de politie hem zoekt, gaat hij nietsvermoedend naar het politiebureau.

Het bezoek aan het politiebureau ontaardt in een nachtmerrie. 'Aan de balie konden ze me niet vertellen waarom de politie naar mij op zoek was. Toen vroeg de baliemedewerkster een andere agent erbij te komen. Die nam me apart in een kamertje en daar kreeg ik te horen dat er een Europees aanhoudingsbevel lag. Ik werd direct aangehouden.'

Vijf dagen lang verblijft Maxamed Cali in de cel. Op 13 augustus wordt zijn zaak geschorst, wat erop neerkomt dat hij zijn pas moet inleveren en zich wekelijks op het politiebureau moet melden. Justitie heft de schorsing pas op 22 september op, als voor haar duidelijk is dat er sprake is van een pijnlijke vergissing.

Dat het zo lang heeft geduurd, komt onder meer doordat jusitie op aanvullende gegevens vanuit Italië moest wachten. Maxamed krijgt zijn paspoort terug en is weer vrij man. Althans tot op zekere hoogte. Want nog altijd staat zijn naam op internationale opsporingslijsten. 'Ik durf niet naar het buitenland, want ik ben bang dat ik dan weer word aangehouden. Dan begint alles opnieuw, maar dan wel in het land waar ik word opgepakt. En ik wil dolgraag met mijn vrouw en drie kleine kinderen op familiebezoek naar Engeland.'

Justitie
Maxameds advocaat Bob Kaarls probeert gedaan te krijgen dat justitie een document maakt dat aan het Europese aanhoudingsbevel moet worden toegevoegd. Daaruit moet blijken dat de Haagse Cali niet de gezochte persoon is.

Volgens de advocaat heeft de schorsing te lang geduurd. De bewijzen dat de twee niet een-en-dezelfde persoon zijn, liggen immers bijna voor het oprapen. Hun foto's lijken niet op elkaar. Bovendien zijn de vingerafdrukken van de twee Cali's beschikbaar. En er is nog een cruciaal verschil: de Haagse Maxamed Cali is geboren in Mogadishu, zijn criminele naamgenoot in Arab. Maar ja, de criminele Maxamed Cali wordt niet voor niets tevens gezocht voor het vervalsen van documenten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement