Volledig scherm
© ANP

Huisverkoper verdient gemiddeld ruim 30 mille

Wie nu zijn huis verkoopt verdient gemiddeld meer dan 30.000 euro. Notarissen zien steeds meer mensen die hun woning verkopen vanwege de fikse overwaarde. Met name ouderen verzilveren hun papieren winst.

Dat blijkt uit een bliksemenquete door Netwerk Notarissen op verzoek van deze krant. Huizenprijzen waren nog nooit zo hoog als nu. Huizenbezitters dromen wat ze met de winst zouden kunnen doen als ze verkopen. Sinds vorig jaar zien de notarissen een stijgend aantal mensen dat ook daadwerkelijk besluit te verkopen om iets leuks met het ‘verdiende’ geld te doen.

Netwerk Notarissen heeft 30 notariskantoren die zijn gespecialiseerd in huizenoverdrachten gevraagd naar de overwaarde die verkopers momenteel op hun huis realiseren. Meer dan de helft van de ondervraagde notariskantoren zien dat verkopers gemiddeld meer dan 30.000 euro verdienen. Er zijn natuurlijk grote regionale verschillen. De woningmarkt in de stad Utrecht is geheel anders dan in Noord-Oost Groningen; niet overal rijzen de huizenprijzen de pan uit.

Aanleunwoning

 ,,Er zijn verschillende redenen waarom in deze tijd mensen hun huis verkopen. Ouderen verkopen vaak hun huis omdat ze naar een aanleunwoning of aangepaste kleinere woning vertrekken; zij realiseren een overwaarde en schenken die ze soms aan de kinderen om in de toekomst erfbelasting te besparen’’, vertelt Lucienne van der Geld, directeur van de landelijke notarissenorganisatie Netwerk Notarissen. De cashende ouderen vormen de grootste groep die nu winst maakt met de verkoop van hun huis.

De ondervraagde notarissen zien een kleinere groep die het huis verkoopt en kleiner gaat wonen en daarmee de overwaarde casht. ,,Vanuit het oogpunt van belastingen is dat niet altijd aantrekkelijk, zeker als je het op een spaarrekening zet. De overwaarde die je casht, valt namelijk in box 3. Als je mooie reizen van de overwaarde maakt of schenkingen ervan doet aan de kinderen heb je minder last van box 3.”

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”