Volledig scherm
© anp

Huisvesting asielzoekers verdeelt Midden-Delfland

De geplande 15 semi-permanente huizen voor ex-vluchtelingen in de Kreekzone in Den Hoorn stuiten nog steeds op verzet. De gemeenteraad is zeer verdeeld over de juiste spreiding van asielzoekers.

De gemeenteraad van Midden-Delfland bespreekt dinsdagavond het plan van het gemeentebestuur. Het college wil de 75 tot 100 statushouders huisvesten in vijftien tijdelijke woningen in de Kreekzone in Den Hoorn, zeven woningen op het sportveldje voor het gemeentehuis in Schipluiden en zeven aan het Doelpad in Maasland.

Tegen
Samen met de aankoop van dertien bestaande koopwoningen, het opknappen van vijf kraakpanden en de toewijzing van bestaande huurwoningen, wil het college zo'n zestig huisvestingsplekken realiseren. ,,Veel meer dan nodig," stelt Ed Roeling van Mijn Partij! De partij is van plan om tegen de bouw van de semi-permanente woningen te stemmen. ,,De andere oplossingen zijn voldoende om aan de vraag te voldoen. De tijdelijke woningen kosten 1,2 miljoen. Een dure, ingewikkelde oplossing waar we niets voor terugkrijgen."

De OGP stelt dat de overcapaciteit in de toekomst nodig is. ,,Het rijk komt opnieuw met een taakstelling," zegt Sonja Smit. ,,Als we nu alleen woningen realiseren voor de eerste groep, hebben we over een jaar hetzelfde probleem." De OGP noemt het plan solide, maar heeft wel een kritische kanttekening. ,,Wij pleiten ervoor dat de nieuwe woningen ook toegankelijk zijn voor eigen inwoners. Woningzoekenden moeten ook in een tijdelijke woning kunnen."

Gevoel
Ook burgerinitiatief Statushouders MD ziet de nieuwe inwoners van de Kreekzone liever verspreid over Den Hoorn. ,,Er is wel wat bereikt in het participatietraject, maar we hebben het gevoel dat de belofte van spreiding niet is waargemaakt," zegt Mariska van Rijswijk. ,,Slecht voor de integratie."

De VVD heeft moeite met de anti-kraak woningen. ,,Waarom veel geld uitgeven aan het opknappen van huizen, terwijl ze over een paar jaar gesloopt worden?" zegt Gert-Jan van Dooremaal. Nog meer moeite heeft de fractievoorzitter met de aankoop van woningen. ,,Bezit van onroerend goed is geen kerntaak van de gemeente. Woningen worden zo onttrokken aan het koopbestand. Als ze over een paar jaar zijn uitgewoond, worden ze weer afgestoten, waar ben je dan mee bezig?"

De PvdA laat weten akkoord te gaan met het plan. ,,We moeten nu zo snel mogelijk beginnen." Met alleen de tegenstemmen van VVD en Mijn Partij! zou het plan door de gemeenteraad komen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement