Huizen scheuren door droogte: honderdduizenden woningen lopen gevaar
videoDoor het extreem lage grondwater en de buitengewoon droge zomer zijn veel huizen aan het verzakken en het scheuren. Alleen al bij de Gelderse gemeente Zevenaar zijn tientallen gevallen bekend van huizen die ineens grote scheuren vertonen. Volgens kenners dreigt voor honderdduizenden woningen in Nederland hetzelfde lot.
,,Er komen steeds meer klachten van panden met zogenaamde staalfunderingen, huizen die niet met palen maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd”, zegt Mark Born van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.
En wat er nu al zichtbaar wordt, is mogelijk nog maar het topje van de ijsberg, vreest Alex Hekman, Business Director Water van ingenieursadviesbureau Sweco dat onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering voor onder meer woningen.
Volgens Sweco staan naar schatting 750.000 tot 1 miljoen woningen in kwetsbare gebieden op funderingen die last kunnen krijgen van een lage grondwaterstand. ,,En het is niet zo dat schade direct na één droge zomer zichtbaar is. Er zullen een hoop gedupeerden zijn, maar hoeveel precies is moeilijk in te schatten.”
Door verzakkingen, veroorzaakt door inklinkende, uitgedroogde kleilagen, kunnen huizen ‘op spanning komen te staan’, stelt grondwaterspecialist Maarten Kuiper van ingenieursbureau Wareco. ,,Veel constructies kunnen best een geleidelijke verzakking aan. Maar als er dan bijvoorbeeld jaren later in de buurt geheid wordt, er zwaar verkeer langs rijdt of een gewichtsverandering plaatsvindt door een verbouwing, kunnen er alsnog scheuren ontstaan.”
De tekst gaat door onder de afbeelding
Steeds vaker
Wareco wordt de laatste maanden naar eigen zeggen steeds vaker gevraagd voor schadegevallen, verspreid over het land. Dat er op de ene plek al wel schade is te zien en op andere plekken nog niet, komt doordat de bodem overal net weer wat anders is. ,,Heb je slappe klei, zandlagen, staan er bomen in de buurt, het is allemaal van invloed. Ook hoe de huizen gebouwd zijn speelt mee.”
De Vereniging Eigen Huis, waar veel woningeigenaren bij aangesloten zijn, zegt geen zicht te hebben op de omvang van de problemen met de lage waterstand. ,,Er is geen algemeen loket voor dergelijke schadegevallen”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Maar alleen al bij de gemeente Zevenaar hebben zich dertig huiseigenaren gemeld met de boodschap dat hun huizen ineens scheuren beginnen te vertonen.
De gemeente heeft naar alle adressen een woningbouwinspecteur gestuurd, maar ‘acuut instortingsgevaar is nog niet geconstateerd’, aldus de gemeente. Zevenaar wijst de woningeigenaren de weg naar bedrijven die kunnen helpen de funderingsproblemen op te lossen. Die oplossing kost gemiddeld 56.000 euro per huis, heeft Sweco berekend. Hekman: ,,Maar als het zo erg is dat het huis onbewoonbaar wordt verklaard en je hebt een hypotheek, dan heb je écht een probleem.”
Heeft u sinds deze zomer ook last van scheuren in uw woning? Stuur een mail met daarin uw naam, woonplaats en een foto van de scheur(en) naar oproep@persgroep.nl. De redactie gebruikt je persoonsgegevens voor redactionele doeleinden. Meer informatie vind je in ons privacy statement.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Help, mijn huis verzakt! Wat moet ik doen?
De droogte en lage grondwaterstand tast mogelijk de stabiliteit van talloze Nederlandse huizen aan. Het gaat om huizen met zogenaamde staalfunderingen, huizen die niet met palen maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd. Wat moeten eigenaren doen? -
PREMIUMkinderboekenschrijver7
Hoe een verhaal uit 2016 ervoor zorgde dat Pim Lammers moest onderduiken
Schrijver Pim Lammers zit ondergedoken na doodsbedreigingen. Hij zag zich genoodzaakt zich dit weekend terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht, vanwege een verhaal voor volwassenen over een relatie tussen een 12-jarige jongen en zijn voetbaltrainer dat hij jaren geleden schreef. Hoe kon het zover komen? -
10
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Na het zoveelste ongeluk wordt stukje straat in Helmondse binnenstad afgesloten voor auto’s
Eens in de zoveel tijd rijdt iemand zich vast onder de monumentale poortwoningen in de Helmondse binnenstad. Om te voorkomen dat het een keer helemaal fout gaat, wordt de onderdoorgang bij de Eekhoornstraat afgesloten voor auto’s. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
André van Duin doet aangifte van chantage
André van Duin heeft zaterdag aangifte gedaan wegens chantage. De 75-jarige Omroep Max-presentator verzoekt het Openbaar Ministerie (OM) om de zaak te onderzoeken. -
-
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMSeksuoloog
Wandel hand in hand en maak een sexy bucketlist: een intiemere relatie in 28 dagen
Op vlak van intimiteit komen veel koppels niet verder dan een zoen bij thuiskomst. ,,Niet verbazend dat zo de vonken er in bed niet afspringen”, zegt klinisch relatietherapeut Chloé De Bie. Ze bedacht daarom 28 speelse uitdagingen: elke dag van liefdesmaand februari voltooi je er eentje voor meer verbinding in je relatie. ,,Datgene wat expliciet verboden is, wordt des te aantrekkelijker.”