Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Hulde aan de sjouwers in de hitte

Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Als jij het nu al warm vindt, bedenk dan hoe warm je het krijgt wanneer je iemand uit bed moet tillen

De hitte houdt nog even aan. Gisteren stond in deze krant dat de temperatuur pas op 9 augustus een beetje zal zakken. Tot die tijd zitten we in de tweede hittegolf van dit jaar. Ook in huize De Jong hebben we onze maatregelen genomen: veel drinken, veel schaduw en je niet te druk maken. Onze dochter van twee sleept inmiddels haar opblaasbare zwembadje overal mee naartoe. De waterijsjes zijn niet aan te slepen.

In deze bloedhete dagen denk ik aan al die medewerkers van verzorg- en verpleegtehuizen. Tijdens mijn studententijd had ik een bijbaan in zo’n huis. Ik was portier, bracht het eten rond, schonk koffie en hielp bij de activiteitenbegeleiding. Ons huis was het oudste verzorgingstehuis van de stad, dus u kunt zich voorstellen hoe warm het daar kon worden. 

Op dagen als deze was het een kwestie van slepen met ventilatoren en zorgen dat alle oudjes genoeg vocht binnenkregen. Terwijl bij de verzorgenden het zweet over de ruggen liep. Als jij het nu al warm vindt, bedenk dan hoe warm je het krijgt wanneer je iemand uit bed moet tillen. Mijn bewondering voor mensen die werken in de zorg is sowieso enorm, maar tijdens een hittegolf nóg een beetje groter.

Of denk, wanneer het zweet in je bilnaad staat, aan de juffen op het kinderdagverblijf. Die met dit weer telkens negen kinderen moeten insmeren, en in de bloedhitte met baby’s sjouwen. Die van mij is al zo warm en zweterig. En dan heb ik er maar één baby. Of aan de mannen die op dit moment de straat waar mijn ouders aan wonen opnieuw bestraten. De boeren die hun oogst nog proberen te redden. De postbodes, de aan-de-weg-werkers, het horecapersoneel.

Inmiddels is het hitteplan opgeschaald naar fase 2: ‘feitelijk watertekort’. We gaan de gevolgen van de hitte allemaal steeds meer merken. Maar ik tel mijn zegeningen, omdat ik tenminste in mijn badpak kan werken en een balkon op het Noorden heb. Hulde aan al die mensen die voor de goede zaak blijven sjouwen, verzorgen, timmeren, metselen. Ik gun jullie allemaal een moesson en een koele nacht.