Hulp bij belastingaangifte voor duizenden mensen wordt weer hervat
Net in de tijd dat er belastingaangifte moest worden gedaan, gingen ook de belastingkantoren door het coronavirus op slot. En daarmee konden 43.000 afspraken om belastingaangifte te doen voorlopig niet doorgaan. Vandaag start de Belastingdienst het proces weer op, zoveel mogelijk telefonisch.
Veel mensen doen zelf digitaal hun belastingaangifte, maar mensen die dat te spannend vinden of onvoldoende begrijpen, kunnen bijvoorbeeld ook naar een belastingkantoor. ,,Daarbij gaat het niet alleen om ouderen, maar bijvoorbeeld ook om laaggeletterden of mensen uit kwetsbare groepen”, vertelt Bjorn Meijer, afdelingshoofd Particulieren en Dienstverlening bij de Belastingdienst. Voor hen is de datum waarop aangifte gedaan moest worden automatisch verlengd tot 1 september.
Een proef waarbij deze mensen nu telefonisch geholpen worden met het doen van aangifte, is volgens de Belastingdienst geslaagd. Daarom worden vanaf dinsdag weer de eerste 12.000 mensen geholpen, ook via de telefoon. Het gaat om mensen die een eenvoudige aangifte hebben gedaan, die volledig overeenkwam met de vooraf ingevulde aangifte. De Belastingdienst zegt dat dit veilig telefonisch kan.
Aftrekposten
,,Over de andere, iets complexere aangiften, kan ik nu nog niet zoveel zeggen”, geeft Meijer aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om aangiften met aftrekposten. ,,We onderzoeken of we ook deze aangiften telefonisch kunnen doen. Iedereen gaat in elk geval geholpen worden de komende tijd.” Een terugkeer naar het belastingkantoor zit er voorlopig in elk geval nog niet in. Meijer: ,,We houden ons vast aan de richtlijnen van de overheid, en die gaan er onder meer vanuit dat je niet onnodig mag reizen. Maar we hopen uiteindelijk mensen weer op kantoor te kunnen helpen.”
De Belastingdienst sluit niet uit dat een deel van de nieuwe werkwijze de komende jaren blijft. Meijer: ,,Een flink aantal mensen heeft aangegeven best vaker telefonisch hulp te willen. We nemen dit in elk geval mee in de evaluatie voor komende jaren.” De Belastingdienst heeft tussen 1 maart en 1 mei in totaal ongeveer 9,3 miljoen aangiften binnen gekregen. Ondanks de coronacrisis is dat nagenoeg vergelijkbaar met vorig jaar, toen 9,5 miljoen belastingplichtigen hun aangifte voor 1 mei hadden gedaan.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brunssum tattoohoofdstad van Nederland
Brunssum -
Celstraffen voor AZ-aanhangers die tekeer gingen na wedstrijd tegen West Ham: ‘Groep hyena's’
De politierechter in Alkmaar heeft de eerste zeven AZ-aanhangers veroordeeld tot onder meer celstraffen wegens hun rollen tijdens de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. Hun straffen zijn gelijk aan het voorarrest, oftewel: ze komen dus vrij. Morgen komen er nog zeven aan de beurt.Alkmaar, Heerhugowaard -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
56
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
PREMIUM34
Run op statiegeld zorgt voor meer overlast en vervuiling
Amsterdam -
-
-
PREMIUMBelgië25
Dodelijke ontgroening Sanda Dia (21) zorgt voor volkswoede, ook in Nederland
In België wordt het debat over de taakstraffen voor de studenten die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke ontgroening van Sanda Dia steeds heviger. Het slaat nu ook over naar Nederland. Op sociale media spreken (bekende) mensen zich fel uit over de ‘lage’ straffen. ,,Ja, dat is klassenjustitie.’’ -
Met video
BN'ers boos: miljarden euro's niet naar Afrika, maar naar asielopvang in Nederland
BN’ers, religieuze leiders en ontwikkelingswerkers zijn eensgezind: miljarden die bestemd waren voor hulp aan Afrika nu gebruiken om de asielcrisis in Nederland te betalen is ‘immoreel’. Toch is dat precies hoe het kabinet de stijgende opvangkosten gaat betalen. Ook in de Tweede Kamer groeit het verzet.