Hulp defensie komt als geroepen: ‘Komende week duizend ic-patiënten’
De hulp van defensie is een broodnodige stap om de situatie in Brabantse ziekenhuizen de komende week enigszins behapbaar te houden. Dat stelt Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ondertussen werkt het ministerie hard aan het opschroeven van de ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen. Zelfs het gebruik van beademingsapparatuur voor dieren wordt onderzocht.
Delen per e-mail
Vrijdagavond werd bekend dat defensie gaat helpen om ic-patiënten vanuit Brabant naar andere plekken in het land te vervoeren. Vanaf dit weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel ic-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten er overgeplaatst moeten worden. Het ministerie van Volksgezondheid neemt hier de regie over. Medewerkers van defensie gaan werken vanuit het ziekenhuis in Tilburg.
Door de onderlinge hulp, die al een beetje op gang is gekomen, zijn er in het Amphia Ziekenhuis nu acht ic-bedden vrijgespeeld, en is er voorlopig weer voldoende ruimte. ,,Als er niks gebeurd was, hadden we het in Brabant naar verwachting niet gered”, zegt Kluytmans.
Volgens de arts-microbioloog verloopt de ontwikkeling van het aantal covid-19 gevallen op de intensive care nog steeds zoals afgelopen week ingeschat werd. ,,Gisteren waren er 265 intensive care-bedden bezet, over twee dagen zal dat waarschijnlijk verdubbeld zijn tot ruim 500, en vier dagen daarna zal het weer verdubbeld zijn naar zo’n duizend. Daarna zien we hopelijk het effect van de maatregelen die in de samenleving genomen zijn, en moet het gaan afvlakken of hopelijk afnemen.”
Het Amphia maakte vanochtend bekend dat er in het ziekenhuis nu 10 mensen aan het virus zijn overleden. In totaal zijn er 50 coronapatiënten opgenomen. Daarvan liggen er 15 op de ic.
Weigeren
Vrijdag kwamen de Brabantse ziekenhuizen nog met een noodkreet. Zij worden al de hele week overspoeld met coronapatiënten, en beklaagden zich over de gebrekkige steun vanuit de rest van het land. In De Volkskrant van vandaag zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), dat diverse ziekenhuizen buiten Brabant overplaatsing van patiënten weigerden.
Eerder kwamen soortgelijke geluiden vanuit ziekenhuis Bernhoven in Uden. De NOS toonde een videogesprek waarin traumachirurg Bastiaan Thomeer zijn hart luchtte. ,,Vandaag moest ik tegen vier patiënten die wij zouden gaan opereren zeggen: ‘Wij kunnen niets.’ Ik moest tot in Twente zoeken om ze te plaatsen. Een collega kon geen patiënten kwijt tot aan Zwolle aan toe.”
‘Onuitstaanbaar, onacceptabel, asociaal’, noemt Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur curatieve zorg dat op Twitter. ,,Ik schaam me voor mijn collegae.”
Overigens komen er vanuit andere ziekenhuizen ook andere geluiden. Zo meldt het Elkerliek Ziekenhuis in Deurne dat het ‘fantastisch geholpen wordt’ door buddy-ziekenhuizen in Drachten en Assen. Volgens Kluytmans was er in de rest van Nederland ook geen sprake van onwil. ,,Mensen in de zorg zijn van nature heel solidair, dat zit in hun natuur. Die willen wel helpen. Maar ze zagen het gewoon nog niet, ze zitten in een andere modus dan waar wij nu in zitten. Gelukkig krijgt de onderlinge hulp nu een wat dwingender karakter.” Volgens hem kan de overplaatsing zowel gelden voor patiënten met Covid-19 als patiënten met andere levensbedreigende aandoeningen.
Gelukkig krijgt de onderlinge hulp nu een wat dwingender karakter
Extra capaciteit
Minister Hugo de Jonge is ondertussen druk bezig om de capaciteit van de intensive cares te verhogen. Nu zijn er in Nederland 1150 ic-bedden, waarvan er 575 beschikbaar zijn voor coronapatiënten. ‘Binnen enkele dagen’ gaat het aantal ic-bedden naar 1500, waarvan er dus 925 voor mensen met corona zijn. Daarna moeten er nog meer ic-bedden komen. ,,Hierbij richten we ons nu op een opschaling tot 2000 ic-bedden”, schrijft de nieuwbakken coronaminister aan de Tweede Kamer. ,,Dit aantal kan verder groeien indien nodig.”
In eerste instantie wordt de capaciteit verhoogd door het inzetten van ‘ic-boxen die in de ziekenhuizen aanwezig zijn maar die normaal gesproken niet operationeel klaar staan’, door operatiekamers te gebruiken waarop beademd kan worden en door het inzetten van extra beademingsapparatuur die via Defensie beschikbaar komt. ,,De verwachting is dat begin volgende week een eerste levering vanuit Defensie kan komen.” Ook wordt extra personeel van andere ziekenhuisafdelingen ingezet om de extra ic-ruimte te bemannen.
Om van 1500 naar 2000 en mogelijk nog meer ic-bedden te kunnen gaan, wordt gedacht aan nog meer maatregelen. De aanschaf van extra beademingsapparatuur staat daarbij op één, gevolgd door het aantrekken van geschikte beademingsapparaten vanuit andere sectoren, bijvoorbeeld uit zelfstandige klinieken of vanuit de diergeneeskunde. Ook bekijkt het kabinet samen met een consortium van bedrijven of Nederland eigen productiecapaciteit voor beademingsapparatuur kan opzetten. Ook de technische universiteiten zijn hierbij betrokken, schrijft De Jonge.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
VIDEO29
Terrassen, hoger onderwijs en meer winkels pas open in april
Nederland blijft in een harde lockdown tot eind maart. Pas vlak voor Pasen, begin april, mogen terrassen open, kan het hoger onderwijs weer deels fysiek van start en komt er meer ruimte voor winkels. Maar dat kan alleen als de ziekenhuisbezetting het toelaat, waarschuwt het kabinet, dat nu niet meer aandurft dan minieme versoepelingen. -
PREMIUM19
Boswachter Frank kapot van dood jonge wolvin: ‘Ze was zwanger’
Het beeld van de zaterdagochtend op de N224 tussen Ede en Arnhem doodgereden wolvin staat voorlopig gebrand op het netvlies van Frank Theunissen, boswachter en wolvenexpert van Natuurmonumenten. ,,Ik ben er kapot van, dit is zó verschrikkelijk sneu.” -
PREMIUMVIDEO3
Zo komt onze zorg er na corona uit te zien: meer ic-bedden, beter betaald personeel en minder markt
Met het coronatrauma nog in hun vezels schrijven politici aan grootse nieuwe zorgplannen, met meer ic-bedden en personeel, maar ook met ‘minder markt en meer staat’. Is dat wel zo slim? ‘Duitsland kon juist dankzij de marktwerking massaal testen.
-
PREMIUM
Soepel door de overgang door gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen
De overgang begint soms vroeger dan verwacht en daarom worden klachten niet altijd herkend. Dat kan anders, schrijft Mirjam van ’t Veld, bestuursvoorzitter van Ziekenhuis Gelderse Vallei, in een boek. -
LIVE | Dodental in VS voor het eerst sinds november onder de 1000, Estland gaat komende maand in strenge lockdown
Voor het eerst in ruim drie maanden tijd zijn er in de Verenigde Staten minder dan duizend doden op één dag te betreuren door het coronavirus. In Estland gaan de cijfers juist weer hard omhoog, zodat de komende maand weer een strenge lockdown geldt. In Nederland kunnen op zijn vroegst eind deze maand versoepelingen worden aangekondigd. Zo hoopt het kabinet dat met Pasen de terrassen weer open kunnen. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij.