Volledig scherm
© ANP

Hulp geweigerd nadat vrouw heup breekt in ziekenhuis

Een 65-jarige vrouw heeft na een val in het Haga Ziekenhuis aan de Sportlaan in Den Haag zelf alarmnummer 112 moeten bellen voor hulp, omdat zij die in het ziekenhuis niet kreeg. Het ziekenhuis erkent de fout.

De 65-jarige vrouw kwam zondagavond ten val in de hal van het ziekenhuis, waar zij haar man wilde bezoeken. De vrouw vroeg ziekenhuispersoneel om hulp, maar die werd geweigerd. Het Haagse ziekenhuis beschikt niet over een afdeling spoedeisende hulp en de vrouw werd doorverwezen naar de spoedeisende hulpafdeling op een andere locatie van het Haga Ziekenhuis, aan de Leyweg. Daarvoor moest zij via 112 een ambulance bellen.

De centralist van 112 stuurde ook geen ambulance naar de vrouw, omdat zij al in het ziekenhuis was. Uiteindelijk heeft een familielid de 65-jarige met zijn eigen auto naar het ziekenhuis aan de Leyweg gebracht, waar bleek dat zij bij de val haar heup had gebroken. Voor behandeling werd de vrouw - ditmaal wél per ambulance - teruggebracht naar het ziekenhuis aan de Sportlaan, waar zij werd geopereerd en behandeld.

Volgens woordvoerder Bart van Wolferen van het Haga Ziekenhuis heeft de ziekenhuismedewerkster die de vrouw weigerde te helpen een inschattingsfout gemaakt. ,,Dit was natuurlijk niet nodig geweest. Mevrouw had direct op de eerste locatie behandeld moeten worden. We betreuren het.''