Het verplaatsen van coronapatiënten naar Duitsland is vooralsnog niet nodig. Er zijn nog voldoende ic-bedden in eigen land, ook in Brabant waar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lijkt af te nemen.
Hanneke Van HouwelingenLaatste update:30-03-20, 19:31
De inspanning van ziekenhuizen om het aantal bedden op de intensive cares uit te breiden, werpt vrucht af. Was er eerst nog de vrees dat er afgelopen weekend te weinig bedden zouden zijn, nu klinken andere geluiden. Momenteel zijn 1100 à 1200 bedden bezet door coronapatiënten en er is nog voldoende plek voor nieuwe patiënten, zegt Arthur van Zanten van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. ,,De gesprekken met Duitsland, om Nederlandse patiënten op te nemen, lopen nog steeds maar voorlopig is die route niet nodig. Onze oproep om in alle ziekenhuizen het aantal bedden uit te breiden, lijkt succesvol.”
De gesprekken met Duitsland lopen nog steeds maar voorlopig is die route niet nodig
Arthur van Zanten, Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
In totaal telt Nederland 1600 ic-bedden, waarvan een paar honderd bestemd zijn voor niet-coronazorg. Duitsland heeft het hoogste aantal ic-bedden van Europa: 28.000, waarvan 25.000 met beademingsapparatuur.
De provincie Brabant, waar de piek tot nu toe het hoogst was, maakte zich op voor een weekend van de waarheid, maar de ziekenhuizen kwamen er goed doorheen. Het aantal nieuwe patiënten dat werd opgenomen was op zaterdag en zondag bijna de helft lager dan de dagen ervoor: tussen de 120 en 150 per dag. Kanttekening daarbij is dat zich in het weekend sowieso minder patiënten melden, omdat ze vaker wachten tot maandag wanneer ze hun eigen huisarts kunnen raadplegen. Niettemin is de trend licht hoopgevend. ,,Ja, er lijkt echt sprake van een stabilisatie en lichte afname in Brabant, maar prijs de dag niet voor het avond is. Het kan van uur tot uur verschillen en van dag tot dag’’, zegt een woordvoerder van de ziekenhuizen in de regio, verenigd in het ROAZ.
Fors minder overplaatsingen
Momenteel is driekwart van de ic-bedden in Brabant bezet. In het Amphia in Breda werden gisteren achttien extra ic-bedden klaargezet. Ook werden er afgelopen weekend minder Brabanders naar ziekenhuizen elders in het land overgebracht. Het ging om ongeveer acht patiënten, zegt het ROAZ. Ter vergelijking: afgelopen week waren dat er gemiddeld honderd per dag.
Waar de druk in Brabant enigszins van de ketel lijkt, verplaatst het probleem zich nu naar andere delen van het land. ,,De ic’s in de Randstad en Gelderland hebben het nu drukker’’, aldus Van Zanten. ,,We verwachten nog steeds dat de piek op de ic’s nog moet komen. We gaan de komende week zeker 2000 tot 2400 bedden nodig hebben. Het wordt pas hoopgevend wanneer het aantal ziekenhuisopnames in het hele land dagen achter elkaar daalt.”
Het wordt pas hoopgevend als het aantal ziekenhuisopnames in het hele land dagen achter elkaar daalt
Arthur van Zanten, Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.