Volledig scherm
© anp

'Hulpagent' levert politie juist meer werk op

Een proef met het inzetten van toezichthouders die zouden kunnen optreden bij simpele winkeldiefstallen, heeft de gewone agenten geen werk uit handen genomen, maar juist extra werk opgeleverd. Dat concludeert het onderzoeksbureau Ateno. Het deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Agenten moesten 'bij dusdanig veel handelingen assisteren dat er geen sprake is geweest van een taakverlichting, maar eerder van een taakverzwaring', stellen de onderzoekers.

In Roermond en Vlaardingen is onlangs een proef gehouden met de 'hulpagent', ook wel boa (buitengewoon opsporingsambtenaren) genoemd. Die kon optreden bij kleine winkeldiefstallen zonder geweld, waarbij geen sprake was van recidive. Maar de meeste diefstallen mochten ze niet afhandelen, bleek uit de proef. Daar moest alsnog een agent aan te pas komen. Winkeliers blijken niet vaker bereid om aangifte te doen.

Aan de proef wordt dan ook geen vervolg gegeven, meldde Opstelten eerder al in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn inmiddels ook andere maatregelen genomen om de situatie rond de 'hulpagenten' te verbeteren. Zo moeten politie en boa's intensief gaan samenwerken en informatie uitwisselen. Daarvoor moet helder zijn welke informatie minimaal moet worden gedeeld. De Nationale Politie gaat samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten normen hiervoor vastleggen.

Minister Ivo Opstelten besloot eerder ook dat alle 'hulpagenten' hetzelfde uniform gaan krijgen, zodat ze beter herkenbaar worden. Verder krijgen gemeenten meer mogelijkheden om boa's in te zetten, bijvoorbeeld om de drank- en horecawet te handhaven, om manifestaties in goede banen te leiden en om te controleren of mensen zich aan de regels omtrent vuurwerk en het milieu houden. In Nederland werken momenteel 3600 boa's. Deze ambtenaren werken vooral in de vier grote steden. Gemeenten zetten boa's onder meer in om toezicht te houden of om parkeercontroles uit te voeren. Ze mogen in sommige gevallen handboeien bij zich dragen, maar nooit een wapenstok of pepperspray.