Volledig scherm
Brandweerlieden blussen op oudejaarsavond een autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht. © ANP

Hulpdiensten op meerdere plaatsen bekogeld met vuurwerk

Tijdens het uitvoeren van hun werk zijn brandweerlieden in Utrecht zaterdagavond bekogeld met vuurwerk. In Leiden moest de brandweer het tijdens het blussen van een containerbrand ontgelden. Ook in Veen was het weer onrustig.

Agenten hebben in Amsterdam twee mensen opgepakt die vuurwerk op hen afschoten. De twee worden verdacht van poging tot zware mishandeling. Ze richtten hun vuurwerk op de politiemensen in Amsterdam-West. Politie en justitie hanteren deze jaarwisseling opnieuw het supersnelrecht in de hoofdstad. Dat wil zeggen dat verdachten binnen drie tot zes dagen voor een rechter komen te staan.

In Veen hebben jongeren zwaar vuurwerk naar de brandweerlieden gegooid, die een brandende auto proberen te blussen. Tot het incident was het juist opvallend rustig in de Brabantse plaats, waar 'traditioneel' auto's in de brand worden gestoken tijdens de jaarwisseling. Wel gingen aan het begin van de avond een aantal autobanden in vlammen op.

Terwijl brandweerlieden het vuur probeerden te doven, gooiden omstanders zwaar vuurwerk naar de hulpverleners. Daarop werd echter niet ingegrepen. Kort daarop wimpelde de aanwezige bevelvoerder van de brandweer het incident af: ,,Niks aan de hand.'' Ook in het Brabantse Rijswijk zijn politieagenten vannacht beschoten met vuurwerk.

Volledig scherm
De ravage in Rijswijk. © Politie

De brandweer in Utrecht werd bekogeld in de wijk Overvecht. Geen van de brandweerlieden is gewond geraakt. Volgens de procedure wordt er melding gedaan en doet brandweer ook aangifte.

In Leiden werd de politie ingeschakeld om de brandweerlieden veilig hun werk te kunnen laten doen. Dat meldt Omroep West. Op sociale media werd in de aanloop naar de jaarwisseling opgeroepen om hulpverleners veilig hun werk te laten doen.

In Den Haag moesten na een aanrijding tientallen agenten ter plaatse komen om de rust te bewaren. Bij de Hoefkade bekogelden omstanders hen met vuurwerk, glazen flesjes en stenen. De mobiele eenheid heeft een charge uitgevoerd.