Volledig scherm
Luchtfotografie van de schade aan het vliegveld op Sint-Maarten van orkaan Irma. De NH90 helikopter van Zr. Ms. Zeeland een eerste verkenningsvlucht gevlogen over de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. © ANP Handouts

Hulpdiensten vliegen op Curaçao en Sint-Maarten

Het is de hulpdiensten gelukt een testvliegtuig van de kustwacht van Curaçao te laten landen op de zwaar gehavende luchthaven van Sint-Maarten. Twee andere vliegtuigen, een KDC-10 vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en een KLM-vliegtuig met hulpgoederen van het Rode Kruis, zijn onderweg naar Curaçao. 

Quote

Vandaag kunnen meer vliegtui­gen die kant op

Marinecommandant De Vin

Marinecommandant De Vin zei tegen de NOS dat nu duidelijk is dat het vliegveld bruikbaar is en dat ,,vandaag meer vliegtuigen die kant op kunnen''.

Alleen vliegtuigen die zonder hulp van de verkeerstoren zelfstandig kunnen landen, kunnen er terecht. In het testvliegtuigje zat een klein detachement extra politieagenten. Die worden ingezet voor de handhaving openbare orde en veiligheid op Sint-Maarten. 

De Vin verwacht dat er tot en met morgen hulpgoederen naar het vliegveld van Sint-Maarten kunnen worden gevlogen. Daarna gaat het vliegveld weer tijdelijk dicht in verband met het naderen van de orkaan José. Die is op de Atlantische Oceaan ten noordoosten van de kleine Antillen aangewakkerd tot een orkaan van de derde categorie met windsnelheden tot 195 kilometer per uur. 

Orkaan José

Volgens berekeningen van het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami trekt de orkaan morgenmiddag lokale tijd langs Antigua en Barbuda en niet veel later langs Anguilla en Sint-Maarten, alvorens naar het noorden af te buigen.

Gisteravond loste het marineschip Zr. Ms. Pelikaan hulpgoederen in de containerhaven van Philipsburg op Sint-Maarten. Er zijn veel spullen van het Rode Kruis aan boord, zoals tenten, dekzeilen, hygiënekits (zeep, tandenborstel e.d.), voedsel en drinkwater.

Volledig scherm
Een C-130 Hercules en een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht werden gistermiddag op Vliegbasis Eindhoven beladen met water en voedsel voor Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. © GinoPress B.V.