Volledig scherm
Schaatsen op natuurijs © ANP

Hulpdiensten waarschuwen waaghalzen: breng ons niet in gevaar

updateSchaatsliefhebbers die zich nu nog op het ijs begeven, nemen een groot risico. Niet alleen brengen zij zichzelf in gevaar, maar ook reddingswerkers. Door de oplopende temperatuur is de kwaliteit van het ijs in rap tempo afgenomen. 

Nu nog schaatsen is levensgevaarlijk, waarschuwen politiekorpsen en gemeenten al sinds gisteren. Toch lijken sommige schaatsliefhebbers zich daar weinig van aan te trekken. Op verschillende plekken in het land zijn mensen gewoon het ijs op gegaan én er doorheen gezakt. 

Zo kwamen agenten in de Rotterdamse wijk Charlois een waaghals tegen die op een scootmobiel over het ijs gleed, terwijl daar al een laag water op stond. 

De politie sprak van een levensgevaarlijke actie en zette een filmpje ervan op Twitter, overigens met toestemming van de man. Er was 'helaas flink wat overredingskracht nodig' om hem van het ijs te krijgen.

,,Je brengt niet alleen jezelf in gevaar maar het levert ook risico's op voor de hulpverleningsdiensten die tot redding over moeten gaan'', liet ook de Amsterdamse politie weten nadat mensen toch het ijs op waren gegaan.

Begaanbaar 

In de hoofdstad is het vaarverbod dat sinds dinsdag gold voor een deel van de Amsterdamse grachten weer ingetrokken. Waterbeheerder Waternet heeft inmiddels een ijsbreker door grachten en over de Amstel laten varen, zodat het water weer begaanbaar is voor de scheepvaart.

In Ter Aar moesten vanmiddag verschillende hulpdiensten in actie komen nadat op de Langeraarse Plassen een schaatser door het ijs was gezakt. De schaatser is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

In Voerendaal (Limburg) kwam een jongen vast te zitten op een eilandje in een vijver, nadat hij door het ijs was gezakt. De brandweer moest eraan te pas komen om hem in veiligheid te brengen. Verder kwamen onder meer uit Arnhem en Leiden meldingen over mensen die een nat pak hadden gehaald.

Zo zakte op het ijs van de Immerlooplas in Arnhem een vrouw door het ijs toen ze haar hond er vanaf wilde halen. De politie en omstanders hebben haar met een touw uit het water weten te trekken. De vrouw moest voor controle naar het ziekenhuis. De hond bleef ongedeerd.