Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Hulplijn radicalisering breidt uit vanwege grote zorgen

Marokkaanse ouders maken zich ernstig zorgen over radicalisering van hun kinderen. De Hulplijn Radicalisering van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) heeft haar aantal vertrouwenspersonen verdubbeld naar veertig, werkt in meer steden en organiseert op verzoek van ouders steeds meer bijeenkomsten over het onderwerp.

Quote

We hebben ons werk uitgebreid van tien naar vijftien steden, de grotere steden van Nederland, maar ook de gemeente Huizen

Chakib Lamnadi van SMN

De hulpijn ging in januari van start omdat Marokkaanse ouders niet goed weten waar ze met hun vragen terecht moeten. Ook staan ze wantrouwig tegenover overheidsinstanties. Het overgrote deel van de Nederlandse Syriëgangers bestaat uit jongeren met een Marokkaanse achtergrond.

De hulplijn heeft meer dan tweehonderd telefoontjes gekregen. Het leverde 51 serieuze dossiers op: jongeren die aan het radicaliseren zijn of op het punt staan naar Syrië te gaan. SMN bemiddelt dan tussen de ouders en instellingen die het tij kunnen keren, zoals politie of gemeente.

Tientallen
Daarnaast zijn er twaalf bijeenkomsten gehouden waar steeds tientallen ouders op af kwamen. ,,We hebben ons werk uitgebreid van tien naar vijftien steden, de grotere steden van Nederland, maar ook de gemeente Huizen,'' zegt Chakib Lamnadi van SMN.

De vraag stijgt. ,,We zijn door zeker vier organisaties benaderd of we meer bijeenkomsten willen houden, alleen al in Rotterdam,'' zeg Souad Achour, een van de vertrouwenspersonen in die stad. De hulplijn draait op geld van maatschappelijke fondsen.

Lees meer over dit onderwerp in het AD van vandaag.