Volledig scherm
Teksten op een muur ter nagedachtenis aan de 7-jarige jongen die dood is gevonden in een woning aan de Zeswegenlaan in Heerlen, nadat zijn moeder dreigde van een viaduct te springen aan de N281. De 40-jarige moeder is aangehouden. © anp

Hulpverlening gezin gewurgd jongetje (7) was niet goed

Het gezin in Heerlen waarvan de moeder haar 7-jarige zoontje Papillon wurgde, kreeg onvoldoende hulp. Volgens de gezamenlijke rijksinspecties heeft de betrokken hulpverlening onvoldoende prioriteit gegeven aan de veiligheid van het kind. Dat blijkt uit hun vandaag vrijgegeven onderzoek.

Volledig scherm
Omstanders bij een woning aan de Zeswegenlaan waar een 7-jarig jongetje dood is aangetroffen. © ANP

De inspecties vragen partijen in de gemeente Heerlen om verbeteringen in gang te zetten, om knelpunten weg te nemen en de veilige ontwikkeling van kinderen in kwetsbare gezinnen te waarborgen.

De betrokken hulpverleners en hulpinstanties hebben te veel gelet op de problemen van moeder Brit D. die niet wilde meewerken en ze hebben te weinig aandacht gehad of het kind gezond en veilig kon opgroeien. Ze kwamen ook niet tot een gezamenlijke aanpak voor het probleemgezin.

De 40-jarige vrouw probeerde na het doden van haar kind op zondag 1 maart de hand aan zichzelf te slaan. Onderhandelaars van de politie wisten haar daarvan te weerhouden.

Volledig scherm
Politiemensen doen onderzoek bij en in een woning aan de Zeswegenlaan waar een 7-jarig jongetje dood is aangetroffen. © ANP

e voornaamste conclusie uit het rapport is dat voortaan de veiligheid van het kind centraal moet staan. De gemeente moet de probleemgezinnen in Heerlen in kaart brengen en zorgen dat de bestaande dertien buurtpreventieteams over genoeg zwaargewichten beschikken. Als ouders niet meewerken, moeten deze buurtteams voortaan direct professionele hulp inschakelen via Veilig Thuis.

Verder bepleit het rapport een betere samenwerking tussen hulpverlenende instanties, die bovendien gemeenschappelijke normen moeten hanteren.

Wethouder Jeugd Jordy Clemens (SP) zei in een reactie dat de gemeente de touwtjes gaat aantrekken en nog meer de regie naar zich toetrekt waar het gaat om jeugdzorg. De aanbevelingen in het rapport zijn daarbij leidend.

Alle betrokken partijen gaan naar aanleiding van het onderzoek samen op korte termijn een plan van aanpak opstellen en uitvoeren.

  1. Fortuin ome Theo gaat niet naar familie
    PREMIUM

    Fortuin ome Theo gaat niet naar familie

    'Zij die dachten nog koffie te komen drinken, jullie hebben pech. Jullie hadden kunnen komen toen ik nog leefde'. De rijke Theo Verstappen (98) liet deze boodschap voor zijn familie in 2012 in zijn rouwadvertentie zetten door zijn petekind en tevens naamgenoot Theo Verstappen (71) uit Asten. Als testamentair-executeur was de voormalig fietsenmaker uit de Emmastraat verantwoordelijk voor het verdelen van de meerdere honderdduizenden euro's die zijn peetoom na liet.