Wie een woning huurt, gaat er de komende jaren veel minder op vooruit dan een huiseigenaar. Door het kabinetsbeleid krijgen huurders maandelijks wel meer te besteden, maar de koopkracht van kopers stijgt twee keer zo hard.
Peter WintermanLaatste update:29-05-18, 11:13
De tweedeling tussen huurders en kopers wordt alleen maar groter
Linda Voortman, GroenLinks
Huizenbezitters zijn spekkopers. In 2021 krijgen kopers gemiddeld 107 euro per maand meer te besteden dan vorig jaar. Voor huurders blijft die toename van de koopkracht steken op gemiddeld 55 euro per maand. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Nibud, in opdracht van de Woonbond.
Vooral door het voordeel van hypotheekrenteaftrek houden kopers meer geld over. Nu al blijkt dat huurders – na aftrek van woonlasten – meestal een stuk minder geld te besteden hebben dan kopers met een vergelijkbaar inkomen. En dat verschil neemt onder het huidige kabinetsbeleid alleen maar toe.
,,Het besteedbaar inkomen ligt bij huurders vaak lager. Dat probleem speelt op dit moment en wordt de komende jaren alleen maar groter'', waarschuwt directeur Ronald Paping van de Woonbond.
Huurtoeslag
Het Nibud heeft verschillende typen huishoudens huurders en kopers tegen elkaar afgezet. Huurders die geen huurtoeslag ontvangen, staan er in bijna alle vergelijkingen slechter voor dan kopers.
Zo heeft een ouder hurend stel met een bescheiden middeninkomen maandelijks 266 euro minder te besteden dan kopers in dezelfde categorie. De koopkracht voor datzelfde hurende stel stijgt in 2021 met 10 euro per maand, terwijl een kopend stel 31 euro per maand meer krijgt.
Tweedeling
,,Dit is heel ernstig'', vindt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. ,,De tweedeling tussen huurders en kopers wordt alleen maar groter. Dit komt onder meer door de verhuurderheffing die het kabinet oplegt aan de woningcorporaties. Daardoor hebben corporaties minder ruimte om te investeren en moeten ze de huren verder omhoog gooien.''
In haar berekeningen heeft het Nibud de kabinetsplannen meegenomen om het eigenwoningforfait te verlagen, om de inkomensgrens voor huurtoeslag te laten vervallen en om een speciale bepaling in de huurtoeslag te schrappen. Door die laatste maatregel lopen huurders de komende jaren tot 100 euro huurtoeslag mis.
De Woonbond pleit al langere tijd voor een landelijke huurverlaging. ,,Door de huren met 10 procent te verlagen, wordt het gat tussen huurders en kopers in koopkrachtontwikkeling kleiner'', aldus Paping van de Woonbond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.