Huurtoeslag fors lager in de komende jaren
Huurders lopen de komende jaren tot honderd euro huurtoeslag mis. Door de wet te veranderen zet het kabinet een rem op de stijging van de toeslag. Woningcorporaties vrezen betalingsproblemen.
Als je moet rondkomen van 1.000 euro per maand, hakt elke euro minder er hard in.
Het kabinet wil vanaf 2019 de huurtoeslagwet aanpassen. Uit berekeningen van de Woonbond, op verzoek van deze krant, blijkt dat huurders hierdoor op jaarbasis bijna honderd euro mislopen. Dat begint met gemiddeld 24 euro in 2019 en loopt op tot zo’n 94 euro op jaarbasis in 2022.
De financiële strop voor huurders ontstaat doordat het nieuwe kabinet een bepaling schrapt waardoor huurders meer kwijt zijn aan hun woning, zonder dat daar een hogere huurtoeslag tegenover staat. Het kabinet kan daardoor 138 miljoen euro bezuinigen.
,,Schandalig”, vindt Ronald Paping, directeur van de Woonbond. ,,Die bepaling is juist in het leven geroepen om de allerlaagste inkomens te beschermen tegen grote huurstijgingen. Ik zie veel armoede onder deze huurders. Als je moet rondkomen van 1.000 euro per maand, hakt elke euro minder er hard in.”
In totaal krijgen zo’n 1,4 miljoen Nederlanders huurtoeslag. Het gaat om bijna vier miljard euro per jaar. In het regeerakkoord is door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat de bepaling verdwijnt.
Huurtoeslag niet toereikend
Dit raakt huurders rechtstreeks in hun portemonnee
,,Dit raakt huurders rechtstreeks in hun portemonnee”, zegt woordvoerder Tonny Dijkhuizen van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Hij vreest dat huurders hun woonlasten in de toekomst niet meer kunnen opbrengen. ,,Hoewel de economie weer aantrekt, profiteren lang niet alle groepen daarvan. We zien dat de huurtoeslag vaak niet toereikend is, zeker niet voor mensen met een inkomen op of net boven bijstandsniveau.”
In de huurprijs zit een eigen bijdrage die elk jaar iets stijgt. De bepaling regelt dat die stijging beperkt is. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – dat ook over wonen gaat – is het schrappen van de bepaling nodig. ,,Hiermee wordt een einde gemaakt aan overcompensatie”, zegt een woordvoerder.
,,De eigen bijdrage voor huurders stijgt nu namelijk minder hard dan de huren, waardoor mensen met een toeslag meer voordeel hebben dan andere huurders.”
Huurders slechter af
Huurders zijn opnieuw slechter af dan woningbezitters.
In de geplande wetswijziging van het kabinet staat dat de lagere huurtoeslag niet los kan worden gezien van de rest van het beleid. ,,Dit is meegenomen in het algemene koopkrachtbeeld van het regeerakkoord. Hieruit blijkt dat huishoudens er de komende jaren gemiddeld op vooruit gaan”, zegt de woordvoerder.
De Woonbond en Aedes vragen in de Tweede Kamer aandacht om de gevolgen van het schrappen van de regeling. ,,Huurders zijn opnieuw slechter af dan woningbezitters”, zegt directeur Paping van de Woonbond. ,,Dat mag niet gebeuren.”
Niet de bedoeling
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zei in een reactie op Radio 1 dat het niet de bedoeling is dat lage inkomens hierdoor geraakt worden. ,,Als er voor die groep problemen ontstaan voor wat betreft de koopkracht, dan moet mijn collega Koolmees daar naar kijken", zei ze, verwijzend naar haar collega-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens haar kan hij maatregelen nemen om de koopkracht te repareren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn46
Megawinst voor Shell, en wij gewone mensen maar elk dubbeltje omdraaien
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Personeel regiotreinen staakt ook, werkgevers boos: ‘dit is alleen maar ledenwerving van de vakbond’
Treinpersoneel in het streekvervoer sluit zich volgende week aan bij de eerder aangekondigde meerdaagse staking in het regionaal vervoer. Dat meldt vakbond FNV. Donderdag staakte het personeel ook al voor betere arbeidsvoorwaarden, waaronder een hoger loon. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Update
Ongekende politieactie rond criminele telefoondienst: invallen op 79 plekken, 42 verdachten opgepakt
Met een mega-operatie legde de politie vrijdag opnieuw een versleutelde telefoondienst voor criminelen aan banden. Verspreid over Nederland, België en Duitsland werden bijna tachtig adressen doorzocht. Het leidde tot de vondst van drugslabs, vuurwapens en miljoenen aan contant geld. De politie bleek vijf maanden mee te hebben gelezen met de berichten die zijn verstuurd bij telefoondienst Exclu. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
Met video
Jaimie Vaes: Lil Kleine sloeg Koen Kardashian blauw oog en gebroken tand toen hij voor me opkwam
Rapper Lil Kleine heeft influencer Koen van Dijk in 2021 een blauw oog en een gebroken tand geslagen toen die tijdens een ruzie opkwam voor zijn beste vriendin Jaimie Vaes. Dat stelt zij donderdag in een interview met youtuber Robbert Rodenburg. Ze smeekte Koen Kardashian, zoals hij beter bekend is, te liegen over het incident. -
PREMIUM
Ruim duizend patiënten per jaar krijgen ‘onnodig’ defibrillator: Zorginstituut slaat alarm
Meer dan duizend hartpatiënten per jaar krijgen een interne defibrillator (ICD) terwijl het de vraag is of ze die nodig hebben. Het apparaat helpt niet altijd om overlijden te voorkomen, terwijl wel flinke complicaties kunnen optreden na het implanteren van een ICD. Dat stelt het Nederlands Zorginstituut na onderzoek. Ziekenhuizen zijn daarover niet open genoeg in hun voorlichting.