Volledig scherm
Richard Nieuwenhuizen © videostill

Ibrahim C. schopte grensrechter dood en moet nu per direct het land uit

Ibrahim C., de 22-jarige Marokkaan die zes jaar geleden met vijf voetbalvrienden grensrechter Richard Nieuwenhuizen doodschopte, moet het land uit. De bestuursrechter wees zijn bezwaar tegen zijn inreisverbod voor Nederland vandaag af en ook het intrekken van zijn verblijfsvergunning blijft van kracht. Ibrahim moet per direct het land uit.

Volgens de rechter heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) terecht geoordeeld dat Ibrahim C. een actueel gevaar is en een bedreiging vormt voor de openbare orde. Er is niet gebleken dat hij zijn leven heeft gebeterd. C. kwam na de grensrechterzaak nóg enkele keren met justitie in aanraking. Hij moet per direct het land uit en mag tien jaar Nederland niet inreizen. C. was niet bij de uitspraak aanwezig. Waar hij nu is, is onbekend.

Verklikker

Hij was 'de verklikker' destijds, Ibrahim C. In verklaringen bij de politie wees hij in 2013 zo ongeveer alle andere verdachten aan als de personen die grensrechter Richard Nieuwenhuizen op 2 december 2012 na een jeugdvoetbalwedstrijdje in Almere zo hard in elkaar schopten, dat hij overleed. C. was de aanvoerder van Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam. Nieuwenhuizen was grensrechter bij Buitenboys B3, waarin ook zijn zoon voetbalde. 

De gewelddadige dood van Nieuwenhuizen (41) werd destijds internationaal nieuws. Zelfs topspelers van ver buiten Nederland betuigden hun medeleven en voor even hielden ook profvoetballers zich opzichtig in als ze het niet eens waren met een besluit van een arbiter.

Inreisverbod

Ibrahim C. was toen nog een tiener van 16, maar had al eerder vastgezeten. Na de veroordeling voor Nieuwenhuizen kwam hij nog een paar keer in aanraking met justitie. Weliswaar voor kleine vergrijpen (diefstal, softdrugs), maar genoeg voor de IND om hem twee jaar geleden te vertellen dat zijn verblijfsvergunning niet wordt verlengd en hij een inreisverbod van tien jaar krijgt. 

C. is in Nederland geboren en getogen, maar heeft alleen de Marokkaanse nationaliteit. Zijn moeder zou ooit geen geld hebben gehad om een Nederlands paspoort te betalen. Ibrahim komt uit een arm gezin en had een moeilijke jeugd. Hij verweerde zich tegen zijn uitzetting met het argument dat hij nu wel de juiste hulp krijgt en inmiddels op de goede weg is.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”