Volledig scherm
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere tijdens de presentatie van de plannen eerder dit jaar © anp

Icedôme definitief naar Almere

Sportbonden KNSB en NOC*NSF hebben de bezwaren tegen de gunning van de bouw van een nieuwe schaatshal aan de Almeerse Icedôme afgewezen. Dat lieten een woordvoerder van het TranSportium uit Zoetermeer, een van de concurrenten van de schaatsbaan uit Almere, en de provincie Friesland woensdag weten.

'Wij kregen dinsdag een brief waarin de KNSB onze bezwaren afwees', aldus de woordvoerder. Het Friese Thialf en het TranSportium hadden bezwaar gemaakt tegen het feit dat de bonden besloten de bouw van een nieuwe nationale schaatstempel aan het Almeerse initiatief te gunnen.

De initiatiefnemers achter het TranSportium kijken nog of er nu juridische stappen worden ondernomen.  Thialf ziet daar van af.

Icedôme laat in een reactie weten 'blij te zijn met weer een volgende stap in de richting van de opening'. De initiatiefnemers achter de nog te bouwen baan waren bovendien erg verguld dat de KSNB in een brief liet weten uit te zien naar de samenwerking. De komende maanden moet de voorlopige gunning verder worden uitgewerkt.

Friesland staakt procedure
De provincie Friesland stopt met de gerechtelijke procedure om de nieuwe topsportlocatie voor het Thialf in Heerenveen af te dwingen. Dat maakte gedeputeerde Hans Konst van die provincie woensdag bekend.

De topsportlocatie werd eerder door schaatsbond KNSB toegewezen aan Icedôme, een nog te bouwen ijsstadion in Almere. Het provinciebestuur in Friesland startte gerechtelijke procedures om dit te voorkomen, maar staakt deze strijd nu.

'De procedures hebben ons veel energie gekost. We gaan deze energie nu stoppen in de bouw van het nieuwe Thialf', zegt Konst. De gedeputeerde wenst de concurrent in Almere 'veel succes' met de bouw van het Icedôme. 'Samen met sportminnend Nederland zullen we de ontwikkelingen daar goed in de gaten houden', aldus Konst.

Volgens Eelco Derks, directeur van het Thialf, kan het nieuwe ijsstadion ook zonder de titel topsportlocatie draaien. 'Het stadion is dan exploitabel, maar de nadruk zal dan misschien wel meer op recreatief schaatsen komen te liggen', zegt Derks. Thialf denkt in 2016 klaar te zijn met de bouw van het nieuwe ijsstadion.

  1. Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?
    PREMIUM

    Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?

    Smokkel en Urk. Ze horen een beetje bij elkaar, zeggen ze zelf op het voormalige Zuiderzee-eiland. Maar de golf drugszaken die Urk nu overspoelt, baart het dorp grote zorgen. ,,Het is om moedeloos van te worden, iedereen kent wel iemand die erbij betrokken is’’, sombert dominee Van Zanden. Op Urk lossen ze de problemen het liefst zelf op, maar lukt dat nog met deze zware criminaliteit? ,,Een utopie’’, denkt criminoloog Kolthoff.