Iceman-volgers zwemmen minutenlang in ijskoude Lek

VideoDe meeste mensen halen met dit winterse weer een dikke sjaal uit de kast en trekken een laagje extra kleding aan. In Ameide trok een groep van negen man juist de kleren uit. Na een yogasessie en de nodige ademhalingsoefeningen doken ze, in alleen zwemkleding, in de Lek. Minutenlang bleven ze in het ijskoude water.

Volledig scherm
© Danielle Moeliker
Volledig scherm
© Danielle Moeliker

De groep is geïnspireerd door Wim Hof, beter bekend als The Iceman. Begin februari reist een deel van de groep af naar het Reuzengebergte in Polen om daar een ijskoud examen te doen om instructeur te worden namens The Iceman.

,,We reguleren ons autonome zenuwstelsel. Door ontspanning en focus leren we bijvoorbeeld ons hartritme en de bloedsomloop onder controle te houden. Zo kunnen we ons lichaam warm houden en raken we niet onderkoeld," legt deelnemer Douwe van den Berg (22) uit Groningen uit. ,,Een koude duik wordt zo lekker. Het is bovendien gezond en het geeft je echt energie."

Een uitgebreid verhaal over deze groep wordt maandag in AD Rivierenland, een van de edities van het Algemeen Dagblad, gepubliceerd.