De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur.
Volledig scherm
De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. © anp

Ict-project justitie blijkt 140 miljoen euro meer te kosten

Justitieminister Ard van der Steur krijgt in de eerste week na zijn aantreden meteen een forse tegenvaller te verduren. Een groot ict-project van rechtbanken valt 140 miljoen euro duurder uit dan gepland. Er wordt nog gesteggeld over wie er voor de kosten opdraait.

Oorspronkelijk zou de invoering van een nieuw digitaal systeem voor de rechtbanken 58 miljoen euro gaan kosten, maar in het nieuwste plan is dat bedrag ineens met 140 miljoen euro gestegen. Dat komt omdat het project is uitgebreid, zegt een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak.

Vet op de botten
,Het strafrecht valt er nu ook onder. Bovendien krijgen rechters een andere rol, waardoor we meer geld moeten uittrekken om hen te begeleiden bij de nieuwe werkwijze,'' aldus de zegsvrouw. De Raad voor de Rechtspraak heeft wat vet op de botten, waardoor de tegenvaller grotendeels kan worden opgevangen. Toch belandt de rechtspraak eind dit jaar per saldo voor 11 miljoen euro in de min. Volgens de wet moet het ministerie van Veiligheid en Justitie dan bijspringen.

Dat is slecht nieuws voor minister Van der Steur, die toch al met grote tekorten kampt op zijn ministerie. Zijn begroting schrijft rode cijfers omdat de Eerste Kamer eerder een streep zette door de korting op de rechtsbijstand, hogere griffierechten en meer enkelbanden voor criminelen. Hoe dit wordt opgelost is nog volstrekt onduidelijk.

Geld bijeenschrapen
Normaal moeten ministeries zelf het geld bijeenschrapen als ze gaten hebben op hun begroting. Maar Van der Steur zei als VVD-Kamerlid nog dat extra bezuinigingen uit den boze zijn. ,,Nieuwe bezuinigingen zijn niet verantwoord. Er moet in de toekomst eerder geld bij dan af,'' zei hij vorige maand in deze krant.

Het ministerie en de Raad voor de Rechtspraak steggelen momenteel hoe ze het financiële probleem moeten oplossen. De Raad wijst op de wettelijke verantwoordelijkheid van de minister, maar het departement is niet van plan bij te springen.

Gebrekkige aansturing
Oppositiepartij CDA verwijt de minister gebrekkige aansturing van het dure ict-project. ,,We moeten concluderen dat dit volledig uit de hand is gelopen. Waar was de regie bij dit project en hoe is toezicht gehouden op de kosten?'' vraagt Kamerlid Peter Oskam. ,,Ik wil van de minister weten waarom niet eerder is ingegrepen en welke gevolgen dit heeft.''

Het omvangrijke ict-project moet de komende 3 jaar worden uitgerold en uiteindelijk miljoenen euro's besparen. Door meer gebruik te maken van computers is er minder papier en administratief personeel nodig. Maar dat is toekomstmuziek. Voorlopig kost de digitalisering van de rechtspraak vooral geld.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de plannen.