ID Verzet is 'rechtse splintergroepering'

De actiegroep Identitair Verzet, dinsdag actief bij de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool, tracht sinds begin dit jaar de aandacht op zich te vestigen. ID Verzet heeft eerder acties achter de rug in Boskoop en een mislukte demonstratie tegen de Vluchtkerk in Amsterdam.

De betrekkelijk onbekende actiegroep manifesteerde zich in maart voor het eerst door het protest tegen een hotel speciaal voor Poolse arbeidsmigranten in Boskoop. Het kwekersdorp werd vol gehangen met posters met de tekst 'Stop de Oost-Europese invasie'.

Volgens de Facebookpagina is de groep onder leiding van Peter de Graaf in oktober vorig jaar begonnen. Op 16 februari volgde een eerste bijeenkomst in Delft. Behalve de naam van oprichter Peter de Graaf is weinig van de achterban bekend. Het zijn volgens de initiatiefnemer vooral jongeren onder de 23 jaar. 'Er kwam een mooie groep vanuit de regio en er waren ook enkele bezoekers uit Amsterdam en Utrecht', schrijft De Graaf op Facebook.

De website Rode Lynx, die rechtsextremisten in kaart brengt, omschrijft de groep als 'Boskoopse jongens' en 'de zoveelste Nazisplinter'.

In Den Haag hangen pamfletten van ID Verzet met het opschrift 'Illegaal = crimineel'. Op de Facebookpagina van de groep prijkt een poster van een Duitse en Franse soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog: 'De volgende oorlog vechten we schouder aan schouder', luidt het opschrift.

ID Verzet is geïnspireerd zijn door de Franse actiegroep Géneration Identitaire, die in oktober 2012 een moskee in Poitiers bezette. Inmiddels heeft deze groep vertakkingen in Vlaanderen, Duitsland en Oostenrijk.

De Vluchtkerk in Amsterdam kreeg in april met ID Verzet te maken. Een aangekondigde demonstratie bij de Vluchtkerk ging niet door. Burgemeester Eberhard van der Laan stond protest wel toe, maar dan op een locatie bij de Zuidas. Daarop werd de demonstratie afgeblazen.