Volledig scherm
© Shutterstock

Iedere gemeente krijgt meldpunt voor bijtgrage hond en zijn baasje

Iedere gemeente krijgt een meldpunt voor agressieve, gevaarlijke honden en hinderlijk gedrag van hondenbezitters. De rijksoverheid probeert zo het risico dat mensen worden gebeten door foute honden terug te dringen.

Gemeenten kunnen na een melding maatregelen opleggen aan eigenaren van honden met een hoog risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verplicht aanlijnen van honden, of om de verplichting de hond een muilkorf aan te doen.

De eigenaar blijft verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond. Hij moet ervoor zorgen dat het beest wordt uitgelaten door iemand die het dier te allen tijde onder controle heeft. En het baasje is ook verplicht om deskundige hulp in te schakelen als de hond agressief gedrag vertoont.

Een aantal gemeenten heeft al een meldpunt voor agressieve honden. In Rotterdam werden afgelopen jaar 145 meldingen gedaan. Dat resulteerde in 25 muilkorfgeboden. In Dordrecht, waar begin dit jaar eind een meldpunt werd gestart, kwam dit jaar al 17 meldingen binnen.

150.000 keer gebeten

Er zijn in Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden. Onderzoek uit 2008 (recentere cijfers zijn er niet) laat zien dat  dat er in Nederland jaarlijks circa 150.000 mensen gebeten worden door honden. Een op de vijf slachtoffers zijn kinderen jonger dan 5 jaar. Een op de drie bijtincidenten is zo ernstig dat de hulp van een dokter nodig is. En zo'n 230 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Gemiddeld leiden bijtincidenten tot één dodelijk slachtoffer per jaar.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt aan een fok- en importverbod voor honden met een hoog risico. Het is nog niet bekend welke honden of kruisingen onder dat verbod gaan vallen. De gemeente Rotterdam turfde in 2016 welke hondenrassen betrokken waren bij 17 ernstige bijtincidenten: staffordshireterriërs of hun kruisingen (35%), Amerikaanse staffordshireterriërs (18%), Duitse herders (18%), en verder een bordercollie, een boxer, een bullmastiff, een rottweiler en een Anatolische herder.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”