Diverse intercity-treinen staan momenteel geparkeerd op het NS opstelterrein Cartesiusweg.
Volledig scherm
Diverse intercity-treinen staan momenteel geparkeerd op het NS opstelterrein Cartesiusweg. © ANP

‘Iedereen in de trein zit op anderhalve meter’

Treinreizigers leven de anderhalve meter onderlinge afstand goed na, meldt de NS. Nergens levert het problemen op.

In de spits reist nu slechts 7 procent van het aantal reizigers dat normaal gesproken met de trein gaat, terwijl 35 procent van de treinen rijdt. ,,Er is voldoende mogelijkheid om uit elkaar te gaan zitten’’, zegt NS-woordvoerder Arno Leblanc.

Het spoorbedrijf heeft alle reizigers erop geattendeerd dat de trein er alleen voor de echt noodzakelijke reizen is. Klanten kregen een pushbericht en ook de NS-app meldt de nieuwe richtlijnen. 

Conducteurs zijn wel aanwezig maar controleren niet op plaatsbewijzen om contact te vermijden. Volgens Leblanc is dat geen carte blanche voor zwartrijders, gisteren werd er nog iemand zonder geldig vervoersbewijs uit de trein gezet.

Compensatieregeling

NS werkt ondertussen aan een compensatieregeling voor abonnementshouders. Hoe die eruit komt te zien, wordt later bekend.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.