Volledig scherm
© thinkstock

Iedereen verplicht een regenton in de achtertuin

Steeds meer gemeenten dwingen hun inwoners om het regenwater
van hun daken zelf op te vangen in bijvoorbeeld een regenton. Dat
moet grote overstromingsschade voorkomen.

Regenpijpen afkoppelen van het riool is volgens hen de enige manier om grote verstromingsschade te voorkomen, nu klimaatverandering tot hevigere hoosbuien leidt. Maar burgers zijn daar niet altijd blij mee.

Meer dan dertig gemeenten hebben inwoners al verplicht om hun regenpijp los te koppelen van het riool, blijkt uit onderzoek van stichting Rioned. Dat aantal zal komende jaren verder stijgen, verwacht directeur Hugo Gastkemper van Rioned. ,,Als gevolg van klimaatverandering worden hoosbuien heviger en komen ze vaker voor.''

Quote

Het vereist investerin­gen van burgers om de totale stad droog te houden.

Directeur Hugo Gastkemper van Rioned

Inzet burgers vereist
,,Het vergroten van de rioleringscapaciteit en aanleggen van gemeentelijke waterbergingen is niet altijd genoeg. Het vereist dan ook investeringen van burgers om de totale stad droog te houden'', legt Gastkemper uit.

Iedere huiseigenaar moet sinds 2009 in principe al het regenwater dat op zijn perceel valt zelf bergen. 32 gemeenten hebben die verplichting daadwerkelijk aan hun inwoners opgelegd via een verordening, blijkt uit de inventarisatie van de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering.

Verkoop flink gestegen
Bouwmarkten, tuincentra en loodgieters varen daar wel bij. Bij Praxis is de verkoop van 'regentonnen, waterreservoirs en aanverwante artikelen' dit jaar al met ruim 30 procent gestegen, zegt een woordvoerster. Bij Gamma zit de regentonnenverkoop dit jaar met 10 procent in de lift.

De gemeente Laren verplicht alle inwoners om het regenwater van hun daken in de eigen tuin op te vangen, op straffe van 4.000 euro boete. In de eerste wijk moeten inwoners hun regenpijp binnen een jaar hebben afgekoppeld van het riool. Subsidies voor wateropvangsystemen verstrekt de gemeente niet.