Volledig scherm
© anp

IGZ in gesprek met verslaafde huisarts

Een huisarts in Zoetermeer die onder vuur ligt vanwege een alcoholverslaving is onderwerp van een onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgende week heeft de inspectie een gesprek met hem, meldde een woordvoerder zaterdag.

'Wij volgen hem al jaren en er waren geen signalen van disfunctioneren door alcoholgebruik', aldus de IGZ. Onlangs heeft de inspectie echter 'andere' signalen gekregen en gaat daarom met de huisarts in gesprek.

Uitgebreid onderzoek Algemeen Dagblad
Die andere signalen zijn zaterdag onder meer terug te lezen in het Algemeen Dagblad. Het AD researchteam deed uitgebreid onderzoek naar de Zoetermeerse huisarts en schrijft: 'Elke ochtend test een assistente of de Zoetermeerse huisarts Robbert Kraamer (57) nuchter is. De arts werd eerder berispt wegens ernstige nalatigheid en gebrek aan medisch inzicht. Ook werd hij opgenomen in een verslavingskliniek en had hij last van psychische problemen. Zijn collega's zetten Kraamer, met hulp van de rechter, uit hun praktijk. Maar Kraamer begon daarna voor zichzelf'.

Het drankgebruik van de huisarts gaat volgens het Algemeen Dagblad jaren terug. In 2003 kreeg hij een rijontzegging. In 2010 dienen de ouders van een patiënt een klacht tegen hem in bij de Regionale Huisartsenkring en in datzelfde jaar volgt een brief van zijn collega's uit de kring: 'Het is ons de afgelopen maanden steeds vaker opgevallen dat je naar alcohol rook op het werk. Uit hoofde van de functie van de voorzitter van de Huisartsenvereniging Zoetermeer is Paul (Kraamers collega Smits, red.) op de hoogte gesteld van het feit dat jij bij je recente bezoek aan de SEH (Spoedeisende Hulp, red.) een alcoholpromillage in je bloed had van 1,3. Dit bevestigt ons stellige vermoeden dat je je alcoholprobleem niet onder controle hebt.'

'Alcohol als medicijn'
De huisarts legt in oktober 2010 tijdelijk zijn werkzaamheden neer. 'Ik zat met een depressie ziek thuis. Op een gegeven moment ben ik met de ambulance naar 't Lange Land Ziekenhuis afgevoerd. Ik voelde me zo rot toen. Ik had alcohol genomen als medicijn om me beter te voelen. Nee, niet cognac. Ik ben meer van de jenever', zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Om van zijn alcoholgebruik af te komen laat hij zich vrijwillig opnemen in een kliniek.

Opnieuw mis in 2012
Toch gaat het begin 2012 weer mis. Collega-artsen menen te constateren dat er opnieuw een alcoholwalm rond de huisarts hangt. Zijn assistentes houden patiënten uit zijn buurt, omdat hij niet toonbaar is en werklieden die aan een verbouwing werken, ruiken alcohol, zo stellen collega's. Praktijkgenoot Lemckert verklaart later dat patiënten klagen dat 'hij 's avonds duidelijk onder invloed van alcohol een verlate visite maakte'.

In oktober rijdt de huisarts met zijn auto de praktijk aan gort. Op de parkeerplaats ging het mis. 'Per ongeluk trapte ik op het gaspedaal terwijl ik moest remmen. Via een stoepje werd ik gelanceerd tegen de pui en daarna ben ik in blinde paniek naar huis gegaan', zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Arts moet praktijk verlaten
De rechter oordeelde deze maand dat de man zijn maatschap en het gedeelde pand waarin zijn praktijk gevestigd is, moet verlaten. Zijn collega-huisartsen hadden geen vertrouwen meer in hem nadat hij onder invloed van alcohol de pui van de praktijk had geramd. De man mag zijn vak nog blijven uitoefenen, mits hij zijn praktijk verhuist en een jaar lang aan het begin van elke werkdag nuchter blijkt bij een alcoholtest.

Lees meer in het AD van vandaag.