Volledig scherm
PREMIUM
Liesbeth Smit auteur van ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’. © Erik Smits

'Ik ben níét verlegen!'

Vooroordelen over introvertieZe zijn niet verlegen of saai, ze willen gewoon niet de hele tijd sociaal doen. Met introverte mensen is niks mis.

Monter stapt ze de brasserie binnen. Open blik, spraakzaam. ,,Ik ben níét verlegen!’’ is een van de eerste dingen die ze zegt. ,,Dat is zo ongeveer het grootste misverstand over introverte mensen: dat ze onzeker zijn, niet graag praten, het eng vinden een kamer met mensen binnen te stappen. Dát, en dat het stille, saaie muurbloempjes zijn waar je niet mee kunt lachen.’’

Er zijn veel vooroordelen rondom introversie, aldus journaliste Liesbeth Smit (43). In een wereld waarin outgoing zijn status heeft, lopen de meer naar binnen gekeerden tegen onbegrip aan. Zo ook Smit zelf. ‘Doe niet zo ongezellig!’ ‘Wat ben je stil!’ Of: ‘Is er iets?’ - het zijn vragen die vaak op haar afgevuurd worden als ze niet met de groep meedoet. Maar met de groep meedoen, dat is nu precies waar introverten vaak moeite mee hebben. Niet omdat ze zich beter voelen dan de rest, maar omdat ze gevoelig zijn voor geluid en drukte, omdat ze bedachtzaam en observerend zijn en sociale interactie hen veel energie kost.