Videostill van Berendsen en Spiegel uit hun videoboodschap op YouTube.
Volledig scherm
Videostill van Berendsen en Spiegel uit hun videoboodschap op YouTube. © Videostill

'Ik geloofde het pas toen ik Judiths stem hoorde'

De familie van Judith Spiegel heeft haar vrijlating in Jemen gevierd met champagne. 'Dit is super natuurlijk,' verklaart zus Tanja tegenover het AD. Ze had gisteren telefonisch kort contact met haar zus. Die werd afgelopen weekeinde vrijgelaten met haar partner Boudewijn Berendsen na een ontvoering van ruim een half jaar.

Zus Tanja Spiegel is net als de rest van de familie enorm opgelucht. Ze vernam het goede nieuws over de vrijlating van Judith gisteren telefonisch van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Ik kon het nauwelijks geloven. Pas toen ik Judiths stem hoorde, wist ik dat ze echt vrijgelaten was en hebben we de champagne open getrokken,' klinkt het opgetogen. 

De familie van Spiegel verkeerde afgelopen maanden in grote onzekerheid over haar lot. 'Daar sta je elke dag mee op zonder dat er een handleiding voor bestaat hoe je er mee om moet gaan. Het enige wat we eigenlijk konden doen, was afwachten op het nieuws dat nu eindelijk is gekomen.'  

Lijfelijke ontmoeting
Judith Spiegel maakt het naar omstandigheden goed, zegt haar zus. Hoe ze de afgelopen maanden heeft moeten doorbrengen, weet haar familie nog niet. 'Dat horen we later allemaal wel. We zijn nu vooral enorm blij en kijken uit naar de lijfelijke ontmoeting.'

Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen keren morgen terug naar Nederland, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het Nederlandse stel werd afgelopen weekend vrijgelaten. Volgens Jemenitische media gebeurde dat op een onbekende plek en dankzij persoonlijke tussenkomst van de Jemenitische minister van Defensie. Hij zou de twee hebben overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Jemen. 

Geen losgeld
Spiegel en Berendsen verdwenen begin juni spoorloos in hun woonplaats Sana'a. Volgens het ministerie van Buitenlandse 
Zaken is geen losgeld betaald voor hun vrijlating. Een Jemenitische krant beweerde in juli dat de ontvoerders van de twee Nederlanders tien miljoen dollar losgeld eisten. De krant baseerde zich op bronnen binnen de regering. 

Medio juli lieten zij voor het laatst van zich horen in een emotionele videoboodschap. Daarin riepen ze familie, media en Nederlanders op om in actie te komen. Sindsdien werd niets meer van hen vernomen. Ook over de onderhandelingen was veel onduidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet er niets over los.

Minister Timmermans heeft Spiegel en Berendsen en ook hun familie telefonisch gesproken. De minister is buitengewoon blij en opgelucht. 'Dit is geweldig nieuws', was zijn eerste reactie.'

Buitenlandse Zaken wijst er op dat Nederland 'de Jemenitische autoriteiten steeds heeft gewezen op hun verantwoordelijkheid voor een veilige en ongedeerde terugkeer van de gijzelaars'. De Nederlandse ambassadeur in Jemen heeft de erkentelijkheid van de Nederlandse regering overgebracht aan de Jemenitische autoriteiten voor hun rol.

Hulp Jemenitische media
Spiegel werkt in Jemen voor diverse Nederlandse media zoals de NOS, Elsevier, NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Ze reageren allemaal opgelucht en laten weten 'erg blij' te zijn met de vrijlating.

Jemenitische media hebben zich de afgelopen tijd ingezet voor de vrijlating van de Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen. Ze benadrukten dat de twee vrienden zijn van Jemen. Naast berichtgeving in de media werd via muurschilderingen en posters opgeroepen tot vrijlating van het stel.

Radio Nederland Wereldomroep riep de ontvoerders van Spiegel en Berendsen in juli via haar website op hen veilig vrij te laten. 'Het stel heeft altijd hard gewerkt met de Jemenitische bevolking om het land beter te maken voor iedereen. Ze hebben ook geholpen een positief imago van Jemen neer te zetten in de wereld,' zo stond in de verklaring die ook in het Arabisch te lezen was.

Ook journalistenvakbond NVJ is 'opgelucht en blij'. De organisatie onderhield de afgelopen maanden intensief contact met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft zich in het belang van de veiligheid achter de schermen ingespannen voor de vrijlating van Judith Spiegel en haar partner.

Judith Spiegel woont in Sanaa met haar partner Berendsen, die een verzekeringsfirma runt.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.