'Ik had het idee dat ik recht op de Eiffeltoren af fietste'

VideoEen ritje met de fiets langs Europa's meest opvallende kunstwerken in een digitale wereld. Donderdag maakte minister Jet Bussemaker in Den Haag op een speciale fiets het eerste ritje. Het Europese kunstproject Big Art Ride verplaatste zich na deze lancering naar Amsterdam.

De fietsrit in deze 'virtual reality' is volgens Jet Bussemaker levensecht. ,,Ik had moeite om op de weg te blijven, dit lukte bijna niet. Ik had het idee dat ik recht op de Eiffeltoren af fietste, maar op een gegeven moment had ik beter door hoe ik balans kon houden."

Het doel van dit project is om het publiek te interesseren in Europa's erfgoed, vertelt Jan Muller (directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid). ,,Het gaat om het verbinden van Europa, zijn kunst en zijn mensen".

In de virtuele wereld kan een fietstocht gemaakt worden langs verschillende gebouwen als de Eiffeltoren, de Toren van Pisa, maar ook  langs meerdere schilderijen.

Quote

Het gaat om het verbinden van Europa, zijn kunst en zijn mensen

Jan Muller

Terwijl de deelnemers door de digitale stad fietsen, kan er geracet worden tegen deelnemers uit de andere steden. Degene die het snelst door de stad fietst, wint. In de maanden april, mei en juni vindt het project plaats in Amsterdam en Europese steden zoals Brussel, Berlijn, Rome, Londen en Parijs. Het project wordt georganiseerd door Europeana, Dropstuff.nl, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Ambassades.