Ineke Strouken stopt als directeur van het Centrum voor Volkscultuur.
Volledig scherm
PREMIUM
Ineke Strouken stopt als directeur van het Centrum voor Volkscultuur. © Koen Verheijden

'Ik heb het debat over Zwarte Piet opgegeven'

AfscheidsinterviewIneke Strouken, de vrouw die alles weet over onze gebruiken en rituelen, stopt ermee. De traditie wilde dat je op je 65ste met pensioen gaat. Ze zal het jaarlijkse geruzie rondom Zwarte Piet niet missen. Het was het dieptepunt in haar carrière.

Quote

We werden heel voorzich­tig. Ik was met name bang dat ze mijn moeder iets zouden aandoen

Ineke Strouken

Het is nog maar sinds kort, 2015 was het, dat ze telefoontjes van journalisten niet meer opneemt. Elke keer wanneer ze iets zegt over Zwarte Piet, bijvoorbeeld dat hij best iets mag veranderen, stroomt de mailbox vol. Het zijn inmiddels tienduizenden haatmails en doodsbedreigingen. ,,Teksten als 'je kop moet eraf', 'ik wens je kanker toe', 'als ik je zie lopen, trap ik het gaspedaal in'. Ik heb ze niet eens allemaal gelezen. Het waren er te veel. De politie zei: er hoeft maar één gek tussen te zitten..."

Strouken, directeur van het Centrum voor Volkscultuur, last een mediastilte in. Thuis neemt ze een geheim nummer en verwijdert haar facebookprofiel. Naar lezingen gaat ze alleen nog in gezelschap van haar man Ton. ,,We werden heel voorzichtig. Ik was met name bang dat ze mijn moeder iets zouden aandoen.''

Strouken aarzelt nu nog steeds. Alles wat ze zegt, kan opnieuw olie op het vuur gooien, weet ze. Met als enig verschil: ze wil niet langer het debat beslechten. Het heeft geen zin, zegt ze. De pro's - Piet is ons erfgoed - en de contra's - dit feest is racistisch - zijn nog even fel.

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Video/Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.