Volledig scherm
PREMIUM
Ineke Strouken stopt als directeur van het Centrum voor Volkscultuur. © Koen Verheijden

'Ik heb het debat over Zwarte Piet opgegeven'

AfscheidsinterviewIneke Strouken, de vrouw die alles weet over onze gebruiken en rituelen, stopt ermee. De traditie wilde dat je op je 65ste met pensioen gaat. Ze zal het jaarlijkse geruzie rondom Zwarte Piet niet missen. Het was het dieptepunt in haar carrière.

Quote

We werden heel voorzich­tig. Ik was met name bang dat ze mijn moeder iets zouden aandoen

Ineke Strouken

Het is nog maar sinds kort, 2015 was het, dat ze telefoontjes van journalisten niet meer opneemt. Elke keer wanneer ze iets zegt over Zwarte Piet, bijvoorbeeld dat hij best iets mag veranderen, stroomt de mailbox vol. Het zijn inmiddels tienduizenden haatmails en doodsbedreigingen. ,,Teksten als 'je kop moet eraf', 'ik wens je kanker toe', 'als ik je zie lopen, trap ik het gaspedaal in'. Ik heb ze niet eens allemaal gelezen. Het waren er te veel. De politie zei: er hoeft maar één gek tussen te zitten..."

Strouken, directeur van het Centrum voor Volkscultuur, last een mediastilte in. Thuis neemt ze een geheim nummer en verwijdert haar facebookprofiel. Naar lezingen gaat ze alleen nog in gezelschap van haar man Ton. ,,We werden heel voorzichtig. Ik was met name bang dat ze mijn moeder iets zouden aandoen.''

Strouken aarzelt nu nog steeds. Alles wat ze zegt, kan opnieuw olie op het vuur gooien, weet ze. Met als enig verschil: ze wil niet langer het debat beslechten. Het heeft geen zin, zegt ze. De pro's - Piet is ons erfgoed - en de contra's - dit feest is racistisch - zijn nog even fel.

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.