Volledig scherm
Cees Nieuwkerk samen met de verdachte eieren die nog over zijn van zijn aankoop. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

'Ik wilde alleen maar waarschuwen voor die giftige eieren'

Cees Nieuwkerk (60) uit Breda krijgt het zwaar te verduren. Deze week haalde hij het nieuws omdat hij zeker dertig gifeieren heeft gegeten. Nu wordt hij online belachelijk gemaakt. ,,Mensen maken het persoonlijk, maar het gaat om die giftige eieren”, zegt Nieuwkerk gefrustreerd.

Quote

We worden belache­lijk gemaakt en uitgeschol­den

Cees Nieuwkerk

Nieuwkerk is duidelijk aangeslagen door de aandacht van diverse media en de vervelende reacties daarop van de buitenwereld. ,,Je wilt niet weten wat mensen allemaal roepen over mij en mijn familie. We worden belachelijk gemaakt en uitgescholden”, aldus Nieuwkerk.

Nadat de Bredanaar maandag reageerde op een artikel van RTL nieuws over giftige eieren was het hek van de dam. Nieuwkerk: ,,Ze zochten mensen die giftige eieren in de koelkast hadden. Nou, ik dus. En ik dacht: ik vertel mijn verhaal als waarschuwing. De volgende dag stonden ze op de stoep met een cameraploeg. Ik vond het ook echt vervelend dat de NVWA er al een week van op de hoogte was zonder het te melden aan consumenten. Ik ben toch zeker niet de enige die meerdere eieren heeft gegeten de afgelopen week?”

Mooie anekdotes

Nieuwkerk volgt een speciaal eierdieet en had al zeker dertig gifeieren achter de kiezen. Gevolg van het persoonlijke verhaal was dat diverse regionale en landelijke media binnen enkele uren ook aanbelden. Iedereen wilde quotes van de goedlachse man die niet verlegen zit om mooie anekdotes. 

,,Ik heb er niet over nagedacht dat ze vervolgens alles zouden verdraaien en uitvergroten. Zo heb ik geen lever- en nieraandoeningen. Ik slik medicijnen die bijwerkingen kunnen hebben op die organen. Daarom word ik in de gaten gehouden.”

De vroege avond bracht nog meer mediaspektakel. ,,Ik ben door diverse televisiezenders als RTL en SBS gebeld. Of ik naar de studio wilde komen. Ondertussen waren we er helemaal klaar mee. Ik heb iedereen afgewimpeld. Maar ze bleven bellen. Dat ze me zouden ophalen. Een bekende presentator belde mij zelfs persoonlijk op. Het moest niet gekker worden. Maar ik bleef afzijdig. Al hadden ze een Rolls Royce gestuurd!”

Quote

Net was er een Jehovage­tui­ge die aanbood me bij te staan. En dit alles begon met een ei

Cees Nieuwkerk

Als Nieuwkerk de dag erop de berichten op internet leest, schrikt hij weer. ,,Het houdt maar niet op. Zelfs andere familieleden zijn nu de dupe. De ene opmerking na de andere wordt online gegooid. Mensen bellen continu aan. Net was er een Jehovagetuige die aanbood me bij te staan. En dit alles begon met een ei.”

Nieuwkerk heeft ook contact gehad met zijn huisarts. ,,De hoeveelheid die ik heb binnengekregen, is te klein om de symptomen te krijgen. Bij mijn volgende bloedtest wordt er wel extra op gelet voor de zekerheid. Maar de huisarts heeft me gerustgesteld. Ik hoef me nergens zorgen over te maken. Ik blijf lachen.”