Volledig scherm
Anton Krops met zijn vrouw Irene en kinderen Julian en Kim © Rob Voss

'Ik wist meteen dat het foute boel was'

Overvallers pikken steeds vaker makkelijke, onbeveiligde doelwitten uit, zoals privéwoningen en cafés. Ook hebben ze het gemunt op maaltijdbezorgers. De beter beveiligde banken, tankstations en supermarkten laten ze links liggen.

 
Pas later dringt het besef door dat dit heel anders had kunnen aflopen
Anton Krops

In het holst van de nacht stonden ze opeens aan het bed van Anton Krops uit Nagele: drie gemaskerde overvallers die als een dolle op hem insloegen. Het gebeurde uitgerekend op de avond dat zijn dochter wat te vieren had: ze was net 12 jaar geworden en hield een slaapfeestje met haar vriendinnen in de schuur. Voor alle zekerheid lieten vader en moeder de achterdeur van de woning open, mocht iemand hen plotseling nodig hebben.

Maar juist dan slaan vier overvallers genadeloos toe. Om half 4 in de nacht doorzoeken ze het huis en belanden ze in de slaapkamers van de familie. Een van hen schudt vader Anton wakker. Eerst dacht hij nog dat zijn zoon aan zijn mouw trok. 'Ik zei nog half slaapdronken: ga maar rustig slapen.'

Vuisten
Maar toen een van de jongens schreeuwde dat het een overval was, zat Krops rechtop in bed. Twee overvallers sprongen op hem en bewerkten hem met hun vuisten. 'Het was pikkedonker in onze kamer, dus ik kon niets zien. Maar ik wist meteen dat dit foute boel was. Ik riep mijn zoon Julian om hulp en ben meteen in het wilde weg gaan schoppen en slaan.' Krops is het voorbeeld van een makkelijk doelwit, waarvoor overvallers tegenwoordig een voorkeur aan de dag leggen, blijkt uit de overvalgegevens van de politie over 2013. Bij goed beveiligde objecten is het aantal overvallen veel sterker gedaald, dan bij andere doelwitten, erkent de politie.

Vorig jaar werden 351 'privéobjecten' zoals woningen overvallen. Dat is welgeteld één keer minder dan in 2012. Het aantal overvallen op supermarkten halveerde vorig jaar. Bij kleinere winkels was de daling veel minder groot. Vorig jaar werden nog maar één bank overvallen en vier geldtransporten, fors minder dan in de jaren ervoor.

De daling bij 'makkelijke doelen' was veel minder groot. Het aantal overvallen op privépersonen en maaltijdbezorgers ging bijvoorbeeld amper omlaag. Ook bij hotels, garagebedrijven, bakkerijen, koeriersdiensten en videotheken was er geen verbetering.

Goed nieuws is er wel voor 55-plussers: die zijn minder vaak overvallen, maar vorig jaar nog altijd 177 keer. De politie probeert met voorlichting ouderen te waarschuwen voor babbeltrucs.

Voor de kleinere winkels wil de politie blijven samenwerken met brancheorganisaties en vooral de winkeliers plaatselijk afspraken laten maken met wijkagenten en gemeenten: doordat de politie weet hoe overvallers te werk gaan, kunnen winkeliers heel gericht hun beveiliging verbeteren.

Diepe sporen
Bewoners lijken daarvan nu de dupe en dat laat diepe sporen na bij de slachtoffers. Als er nu midden in de nacht een auto afremt voor het erf van zijn boerderij, zit Anton Krops nog geregeld rechtop in bed. Het zal toch niet, schiet er dan door zijn hoofd. 'Dan bonst mijn hart in mijn keel. Bang dat er weer iemand op ons afkomt. Het duurt lang voor je dat gevoel kwijtraakt.'

Krops deelde rake tikken uit, waarmee hij de daders uit zijn huis verdreef. 'Pas later dringt het besef door dat dit misschien niet zo slim was en het heel anders had kunnen aflopen. Maar daar dacht ik op dat moment niet over na. Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze een knuppel naast het bed hebben liggen voor het geval dat. Ik had toevallig een zakmes op mijn nachtkastje. Het kwam geen moment in mij op om dat te pakken. Er staat iemand schreeuwend naast je bed. Je hebt geen tijd om na te denken.'

Radio
Uiteindelijk gingen de overvallers ervandoor met een radio en een fototoestel. Het ergste vindt Krops het dat zijn gezin zich door toedoen van de overvallers niet meer veilig voelt in eigen huis. Meteen de volgende dag kwamen er extra sloten op de deur en installeerde hij nog meer verlichting rond het huis.

Voor Krops en zijn gezin voelt het alsof ze hun onschuld hebben verloren.

'Ik heb altijd gezegd dat de kans groter is dat ik mijn huissleutels kwijtraak dan dat een inbreker of overvaller bij ons binnen komt. niet dus,' zegt partner Irene.