Volledig scherm
Illustratie: Bart van U. in een woonhuis. De moordverdachte stormde een keer de kamer van Sophie in om een schilderij van de muur te halen. © Petra Urban

'Ik woonde jaar bij van moord verdachte Bart van U. in huis'

Bijna een jaar lang woonde Sophie (24) in één huis met Bart van U.; de 38-jarige Rotterdammer die er van wordt verdacht zowel zijn zus Loïs als oud-minister Els Borst te hebben vermoord. Regelmatig uitte zij tegen vrienden en familie haar bedenkingen bij het vreemde gedrag van haar huurbaas Van U. ,,Ik was vaak bang voor hem'', zegt de jonge vrouw,  ,,hij had een oogje op me.''

Quote

Bart was niet 'gewoon een beetje raar', het was meer dan dat.

Sophie
Volledig scherm
Bart van U. © Politie

,,Bart was niet 'gewoon een beetje raar', het was meer dan dat. Zijn kamer was ook één grote chaos: zoals je wel eens op tv ziet bij mensen met verzamelwoede. Helemaal vol met zooi. Hij leidde een teruggetrokken bestaan. Toen ik het huurcontract tekende, zei hij weinig thuis te zijn omdat hij schipper was, maar toen ik eenmaal mijn kamer betrok, bleek hij werkloos.

Na twee tot drie maanden zonderde hij zich nog verder af. Achteraf gezien is dat de periode geweest na de moord op Els Borst. Ik had serieuze vraagtekens bij hem. Dat zei ik ook regelmatig tegen mijn omgeving. Ik probeerde zoveel mogelijk het contact met hem te vermijden.

Onwerkelijk
Heel onwerkelijk, ik blijk dus bijna een jaar op de Oudedijk in Rotterdam in één huis te hebben gewoond met de man die wordt verdacht van Els Borst én van de moord op zijn zus Loïs, twee weken geleden. In datzelfde huis. Het verband tussen Bart en de moordzaak van Els Borst drong pas tot me door toen ik  maandagmiddag onderweg was naar een bedrijfsfeest toen ik opeens allerlei berichten kreeg op m'n telefoon.

Vrienden schreven: 'Hé, dat is toch jouw oude huisbaas?!' Ik had daar een kamer sinds november 2013, net als een andere jongen. De zus van Bart woonde op de eerste etage, maar er woonde ook een heel gezin op vijftien vierkante meter. Dat was bizar. De jongen en het gezin verhuisde op een gegeven moment.

Quote

Na twee tot drie maanden zonderde hij zich nog verder af. Achteraf gezien is dat de periode geweest na de moord op Els Borst.

Sophie
Volledig scherm
Het huis van Els Borst © anp

Ik kwam vaak pas rond 1.00 uur 's nachts van mijn werk thuis. Gek genoeg zag ik hem vier tot vijf keer per week midden in de nacht weggaan en dan kwam hij pas rond zes uur 's ochtends terug. Ik heb Loïs wel destijds gevraagd of zij wist wat haar broer dan uitspookte, maar zij had ook geen idee. Zijn zus was trouwens heel anders dan hij. Loïs was een lieve en welbespraakte dame.

'Hij had een oogje op me'
Ik was vaak bang in die tijd. Hij had een oogje op me; hij wilde altijd met me uit eten of samen wijn drinken. Daarbij had ik het gevoel dat hij regelmatig op mijn kamer kwam als ik er niet was. Hij had ook een sleutel. Zo kwam ik op mijn kamer en dan stond het licht nog aan, terwijl ik dan bijna zeker wist dat ik het had uitgedaan. De eerste keer denk je dat het je eigen fout is, maar als het vier of vijf keer gebeurt, terwijl je er extra op let, dan klopt er iets niet.

Volledig scherm
Els Borst © ANP

Dat was trouwens niet de enige keer dat hij op mijn kamer kwam. Er hing ook een enorm schilderij op mijn kamer met een spreuk op het doek. Ik had geen idee wat er precies stond of wat het betekende, maar na een tijd kwam hij midden in de nacht de kamer binnenstormen, rukte het schilderij van de muur en riep: 'Je bent het niet waard!'  

Rust op zondag
Ik weet niet waarom hij dat deed. Misschien gedroeg ik me niet volgens zijn regels. Bij het tekenen van het contract, moest ik tekenen voor rust op zondag: geen tv, niet reizen en zoveel mogelijk rust. Ik maakte daar toen een grapje over, zo van: goh als ik nu zaterdagnacht ga stappen en zondagochtend pas weer thuis kom, telt dat dan ook  mee? Maar daar reageerde hij niet op.

Quote

Hij heeft het nooit over Els Borst gehad. We hebben het maar één keer over politiek gehad.

Sophie

Halverwege 2014 kregen we ruzie. Toen bleek het huis van Bart in de executieverkoop te moeten omdat hij de rekeningen niet meer kon betalen. Ik wilde geen huur meer betalen omdat ik al twee maanden huur aan borg had betaald. Als ik huur bleef betalen zou ik dat geld niet meer terugzien.

Els Borst
Uiteindelijk ben ik in november 2014 verhuisd. Ik wilde echt meteen weg. Als ik aan Bart terugdenk had ik in eerste instantie niet gedacht dat hij tot iets als moord in staat zou zijn, maar dat hij nu verdacht wordt, verbaast me ook niks. Hij heeft het nooit over Els Borst gehad. We hebben het maar één keer over politiek  gehad. Toen hield hij een klaagzang over moslims, maar verder nooit."

De naam van Sophie is in dit artikel vanuit privacyoverwegingen gefingeerd.

Lees hier meer over de zaak Els Borst