Volledig scherm
Vicepremier Lodewijk Asscher. © anp

Illegale mbo-scholier moet stage kunnen lopen

Illegale mbo-scholieren kunnen zonder problemen stage gaan lopen. Het kabinet gaat dit mogelijk maken, zei minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur.

In zijn vorige functie als wethouder in Amsterdam kwam hij hard in aanvaring met de toenmalige minister van Sociale Zaken, Henk Kamp (VVD), over dit onderwerp. Asscher liet tegen de zin van de bewindsman illegale mbo-scholieren in de hoofdstad stage lopen. Kamp dreigde met boetes als hieraan geen einde zou komen.

In mei oordeelde een rechter in Den Haag dat een illegale mbo-scholier recht heeft op stage. Daarop ging de Staat in hoger beroep. Eerder had al een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter de wethouder geschaard en gevraagd om een stage voor illegalen wel mogelijk te maken.

Intrekken
Asscher gaat dit hoger beroep intrekken. Op 1 juli treedt de nieuwe regelgeving in werking. Tot die datum zal de Inspectie SZW de huidige praktijk voortzetten en geen boetes uitdelen.

Kamp oordeelde destijds dat illegalen geen stage mogen lopen omdat dat in zijn ogen arbeid is en geen onderwijs. En illegalen mogen niet werken in ons land. Asscher meende daarentegen dat stages wel degelijk bij het onderwijs horen. Kamp - nu minister van Economische Zaken - blijft 'fel op het onderwerp', maar 'we zijn het eens geworden dat dit dus geen werk is maar onderwijs', zei Asscher in Nieuwsuur.

Het kabinet vindt het onwenselijk dat illegalen geen diploma kunnen halen. Daarom wordt voor deze groep een uitzondering gemaakt in de regelgeving. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo gaat het alleen gelden voor kinderen die voor hun 18e aan een beroepsopleidende leerweg (BOL) in het mbo-onderwijs zijn begonnen. Ook moet de stage onbezoldigd zijn.

Bekijk hieronder het fragment waarin Asscher en Kamp debatteerden in Pauw en Witteman over een stageplek voor illegalen.