Volledig scherm
De gezochte imam © RV

Imam verdwijnt met 28.000 euro voor goede doel op zak

De politie is op zoek naar de 24-jarige Nederlandse Anas El Abbas die in het Belgische Vilvoorde actief was als imam. De afgelopen maanden riep hij de moslimgemeenschap in en rond de moskee op om geld te storten voor allerlei goede doelen. Het bleek uiteindelijk vooral om zijn eigen portemonnee te gaan.

Volgens het Belgische parket van Halle-Vilvoorde is Anas El Abbas weggegaan met 13.000 euro, volgens de moslimgemeenschap is dat zelfs 28.000 euro. Een hoop slachtoffers schaamt zich en is nog niet eens naar de politie gestapt. Anderen wel. 

,,Een imam heeft aanzien. Dat net zo iemand ons vertrouwen schaadt, komt heel hard aan'', vertelt een lid van de gemeenschap. ,,Hij vroeg eerst geld aan individuele gelovigen. Om een ziek familielid te helpen, om iemands advocaat te betalen, omdat hij zélf al zo veel goede doelen had gesponsord dat hij die maand niet meer toekwam met zijn geld. Je kon het zo gek niet bedenken, of hij wilde er geld voor. Zelfs voor een auto. In een later stadium riep hij zelfs op tijdens de viering om geld te geven aan hem."

Het parket behandelt het onderzoek voorlopig als een verdwijning. ,,Of het om oplichting gaat, zal moeten blijken uit het verdere onderzoek."