Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

In 2017 zes bijna-botsingen vliegtuigen en drones

Het aantal bijna-botsingen tussen vliegtuigen en drones in het Nederlandse luchtruim is afgelopen jaar fors toegenomen. In 2017 werden zes ernstige incidenten gemeld waarbij toestellen ternauwernood een drone konden ontwijken. Het ging voor het eerst ook om grote vliegtuigen, zoals een Boeing 737 van Transavia. Dat meldt RTL Nieuws.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bestempelt de zes voorvallen als 'ernstig incident', wat betekent dat de omstandigheden hadden kunnen leiden tot een ongeval. Zo is het raam van een cockpit niet bestand tegen een eventuele botsing met een drone vanwege de harde onderdelen in het apparaat. Maar bij het uitblijven van een spoor van de dronebestuurders, blijft het bij een waarneming en gaan de daders vrijuit.

De beroepsvereniging voor piloten in de burgerluchtvaart pleit ook voor meer handhaving en 'geo-fencing'. ,,Daarmee kan men de drone technisch beperken om in bepaalde gebieden niet meer te vliegen.

  1. Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal
    PREMIUM

    Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal

    Met het online verkopen van fietsen, zette prijsvechter fietsenwinkel.nl de markt voor tweewielers op zijn kop. Het lukte het bedrijf binnen een paar jaar de grootste (online) fietsenverkoper van Nederland te worden, maar aan de groei kleefden ook nadelen. Klanten klaagden vooral vorig jaar over langdurige reparaties en werknemers die verkeerd advies en voorlichting geven. Fietsenwinkel.nl gooit het roer om en hoeft niet langer de goedkoopste te zijn.