In 2021 pas een vaccin: ‘Het najaar kan heel taai worden’
Nu een vaccin er in 2020 niet lijkt te gaan komen, wacht Nederland een ‘heel taai najaar’, vrezen experts.
Delen per e-mail
Waar eerst gehoopt werd dat Nederland eind dit jaar over het coronavaccin van AstraZeneca zou beschikken, lijkt dat geen haalbare kaart meer. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid repte vorige week tijdens de persconferentie van het kabinet opeens over een vaccin ‘in de eerste maanden van 2021’.
Het in Oxford ontwikkelde middel kan dit jaar geproduceerd worden, stelt een woordvoerder van AstraZeneca. Het vaccin is al ‘af’ en wordt getest op grote groepen mensen. ,,We hopen nog steeds dat die tests in september of oktober klaar zijn. Maar we kunnen het niet beloven.”
Niet reëel
Leonoor Wijnans, vaccinexpert van het Centraal College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, verwacht niet dat het zo snel zal gaan. En ook volgens andere deskundigen heeft het geen zin om op een vaccin in 2020 te hopen. ,,Het was vanaf het begin wel héél optimistisch om dat te verwachten, en dat blijkt dus ook”, zegt arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht. Immunoloog Ger Rijkers van University College Roosevelt in Middelburg noemt het ook ‘niet reëel'.
Rijkers verwacht dat we zonder vaccin een ‘heel taai najaar’ tegemoet gaan. ,,Nu is het fantastisch weer en drinken we bier op het terras. Straks doen we dat binnen. Als we ons daarbij niet aan de regels houden, kan het echt uit de hand lopen.”
Ook Bonten is bezorgd. ,,We moeten alles wat we nu hebben zo goed mogelijk uitvoeren”, wijst hij op bijvoorbeeld de afstandsregel en het testen en bron- en contactonderzoek door de GGD's. ,,Anders kunnen we zomaar weer met strengere regels te maken krijgen.”
Lichtpuntje is dat het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnames laag blijft. Bonten hoopt dat het zo blijft. ,,Misschien hebben de ouderen geleerd om zich zo te gedragen dat ze minder gevaar lopen. De vraag is of je dat in de herfst volhoudt. Jongeren en ouderen scheiden is leuk in een wiskundig model, maar in de praktijk niet te doen.”
Rijkers heeft daarom een advies aan iedereen die ervoor in aanmerking komt. ,,Haal een griepprik. In het najaar en de winter vechten meerdere virussen om voorrang. Corona komt daar nu als nieuwkomer bij. Geen goed voorteken.”
Bekijk hier onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
fotoserie Anneloes ging viral met haar account Tussen Kunst & Quarantaine (maar verdient er geen cent mee)
Anneloes Officier (32) uit Prinsenbeek werd afgelopen jaar onbedoeld een hit op Instagram. Om de lockdown dragelijker te maken, bedacht ze de uitdaging om met voorwerpen in huis schilderijen na te maken. Tien maanden later heeft ze 270.000 volgers op Instagram, interviewverzoeken uit Japan en fans van de Verenigde Arabische Emiraten tot Brazilië. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
In Amerika waakt een Nederlandse viroloog over ‘ons’ vaccin: ‘Het ziet er goed uit’
Vincent Munster waakt in de VS over de veiligheid van het door ons gekochte Oxford-vaccin. Het ziet er écht gunstig uit, zegt de Nederlandse viroloog die al sinds februari onafgebroken aan het werk is in een exclusief interview. ,,Volledige bescherming zou het mooist zijn. We gaan kijken of dat er in zit.” -
UPDATE Financiële meevaller voor kabinet: Europese Commissie neemt vaccindeal met AstraZeneca over
De Europese Commissie heeft de vaccindeal overgenomen die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië sloot met farmaceut AstraZeneca. De stap betekent voor ons land een financiële meevaller.
-
PREMIUM
Alles wat je moet weten over het coronavaccin in elf vragen en antwoorden
Op tientallen plekken in de wereld wordt koortsachtig gewerkt aan een coronavaccin. Hoe goed gaat dat ons straks beschermen? Is het veilig? En wanneer is het er? Elf vragen en antwoorden over hét vaccin. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt.