Volledig scherm
PREMIUM
© Lars Smook

In 2025 alle daken asbestvrij: is dat haalbaar?

In 2025 moet Nederland asbestdakvrij zijn. Binnenkort neemt de Eerste Kamer het finale besluit. Toch is er twijfel over de noodzaak en de risico’s van het verwijderen van asbest. Het vertraagt het tempo waarmee het asbest van het dak gaat. ,,Mensen kijken de kat uit de boom.’’

Asbestverwijderaars Patrick van der Weide en Bert Kroezen betreden een decontaminatie-unit. De werkkeet van het bedrijf Twentse Asbest Sanering heeft geen ramen, wel twee deuren en telt drie compartimenten. In de schone ruimte kleden Patrick en Bert zich uit, doen nieuwe onderkleding aan en hullen zich in een stofdichte, witte overall. Ze zetten een masker met overdruk op. Via de doucheruimte lopen ze naar de vuile ruimte waar hun werkschoenen staan. Even later stappen ze door de tweede deur naar buiten. Klaar voor het verwijderen van 680 vierkante meter asbesthoudende golfplaten van een opslagloods.

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”