In de bibliobus leen je niet alleen boeken: ‘We zijn een soort mobiele dorpspomp’

videoDe rijdende bibliotheek op het platteland dreigt uit te sterven. Ontlezing en bezuinigingen hebben het aantal bibliobussen de laatste decennia gedecimeerd. In Zeeland houdt de bibliobus voorlopig nog dapper stand. Je kunt er ook geld pinnen, postzegels kopen en je ov-chipkaart opladen. ,,Onze bussen dragen bij aan de leefbaarheid.’’

Behoedzaam manoeuvreert chauffeur Rob Beijer (54) zijn Biblioservicebus door de nauwe straatjes van het Zeeuwse kustplaatsje Domburg. Op het parkeerterrein van verzorgingscentrum Simnia parkeert hij de vijftien meter lange truck met oplegger professioneel achteruit in, zet de motor uit en loopt naar de zijkant van zijn voertuig, waar hij de metalen toegangstrap uitklapt. De bibliobus is geopend.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”