Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

In Groningen kunnen straks plekken als rookvrije zones worden ingesteld

Groningen gaat het mogelijk maken gebieden aan te wijzen waar het verboden is om te roken. Organisaties kunnen een verzoek voor een rookvrije zone indienen bij de gemeente. De aanvrager wordt gevraagd zelf actief mee te werken aan het handhaven van het verbod.

Daarmee moet de overlast van rokers bij scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen worden teruggedrongen. Instanties en scholen als het Alfa-college, HANNN, Hanzehogeschool Groningen, Kids First COP groep, Martini Ziekenhuis, Rijksuniversiteit Groningen en UMCG hebben al aangegeven een rookvrije zone te willen inrichten.

Voorstel

In september wordt een voorstel voor het invoeren van de rookvrije zones besproken in de gemeenteraad.

De Alliantie Nederland Rookvrij reageert enthousiast. Verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord-Nederland: ,,Alleen met z'n allen kunnen we zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien zodat ze zelf niet verleid worden om ook te gaan roken – met alle gevolgen van dien. Groningen is de eerste gemeente die deze stap zet.'' 

 1. Bloedstollende minuten voor terrasbezoekers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Bloedstol­len­de minuten voor terrasbe­zoe­kers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.